Новини

12.02.2013|08:47|Буквоїд

Учитель-незнайко. П’ять уроків із розкріпачення

Книжка всесвітньо відомого французького філософа Жака Рансьєра на сьогодні є класикою філософської думки.

Головні тези, які обстоює автор у своїй розвідці, - це інтелектуальне розкріпачення, емансипація народу, пробудження в соціальній людині людини розумної. Кожен мислить, кожен говорить, однак панівний розподіл праці та конфігурація суспільства призводить до того, що лише певні класи людей уповноважені мислити. Для Рансьєра неприй­нятна ідея визначення здатності людини її соціальним місцем. На його переконання, всі люди без винятку - «мовні індивіди», всі мають однакову здатність. Тому тема рівності/нерівності проходить червоною ниткою крізь його твір. Найзагальніша турбота Рансьєра - дослідити й розбити всілякі перепони, що трапляються на шляху загального здійснення думки та мовлення. Він вивчає механізми, що розділяють на частини царину досвіду в найширшому розумінні слова, царину того, що може бути осмислене, відчуте, сприйняте.

Книжка перекладена багатьма мовами, українською видається вперше. Зацікавить філософів, соціологів, культурологів, освітян, а також студентів цих спеціальностей.

 

Учитель-незнайко. П´ять уроків із розкріпачення розуму / Жак Рансьєр ; пер. з фр. А. Рєпа. - К. : Ніка-Центр, 2013. - 168 с.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери