Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Фестивалі

Події

30.09.2011|16:39|Буквоїд

У Львові відбудеться Дев’ятий Фестиваль Давньої Музики

Із 17 до 29 жовтня у Львові відбудеться Дев’ятий Фестиваль Давньої Музики.

Цьогоріч  фестиваль присвячується одному-єдиному манускриптові, що зберігається у Львові. Це «Львівська лютнева табулятура» - одна з найбільших і найцікавіших збірок такого типу в світі.

Табулатура була створена головно у Кракові в 16 - на поч. 17 ст. і задокументувала появу нового, віртуозного стилю в європейському лютневому виконавстві. Згодом, з поступовим занепадом лютні, вона на кілька століть зникла з поля зору виконавців. Збірка стала предметом докладного вивчення вже після її появи у Львові (1936 р.), а в повоєнний час - музичною легендою і настільною книгою для музикантів 1960-70-хх рр., що відроджували ренесансове інструментальне виконавство, зокрема, гру на лютні. «Піратські» копії табулатури, незважаючи на обмеження і заборони, мандрували музичними шляхами світу - від Москви до Парижу і Базеля, від Кракова до Новосибірська.

На концертах фестивалю прозвучить (у різних версіях) музика з Львівської табулатури, а також - з інших збірок тієї епохи. Гостями фестивалю стануть знамениті лютністи та інші фахівці з музики ренесансу і бароко - виконавці та науковці з Швеції, Швейцарії, Австрії, США, Ізраїлю, Польщі, України: ансамблі «Laude Novella» і «Starck Compagna», лютністи Анна Ковальска, Антон Біруля, Олег Тімофєєв і Степан Тихоненко, клавесиністи Крістофер Стембрідж, Світлана Шабалтіна і Ольга Шадріна, музикознавці Ніна Герасимова-Персидська і Лєві Шептовіцкій...

На сьогодні Дев´ятий Фестиваль Давньої Музики у Львові - це єдиний в Україні фестиваль, що в такому об´ємі і на такому професійному рівні представляє музику різних європейських країн від середньовіччя до класики - вокальну та інструментальну, церковну і світську, оперну та ораторійну. Окрім того, фахівці давньої музики не лише виступають в концертах, але й надають консультації та проводять майстер-класи.

Крім концертів, протягом фестивалю можна буде відвідати виставку дитячого малюнку «Барви музики бароко», виставку нотних рукописів і стародруків з фондів Відділу стародруків Наукової бібліотеки ЛНУ ім. І. Франка, презентацію CD «Музика габсбурзького Львова», презентацію документального фільму про  давню музику в Україні «Мрії про минуле» (реж. О. Тімофєєв, США), що минулого місяця здобув премію Вашинґтонського кінофестивалю «За найкращий повнометражний документальний фільм».

Фестиваль відбувається за підтримки Мистецького об´єднання «Дзиґа»



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери