Re: цензії

20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем
Головна\Події\Презентації

Події

21.03.2017|16:34|Світлана Брагінець, заввідділом чернігівської бібліотеки ім. М. Коцюбинського

Третя книжка сеньйори Людмили

На цій презентації все було чудово – і заповнений зал, і щасливі обличчя школярів, та невимушена, по-справжньому святкова атмосфера!..

Не щодня ж можна ось так поспілкуватися з цікавою письменницею, нашою обдарованою землячкою Людмилою Шутько, котра нині мешкає в сонячній Італії, і щойно приїхала звідти, аби представити свою нову (вже третю!) книжку оповідань та казок для дітей «Чи є душа у дерева?».

Вела це захоплююче свято в Чернігівській центральній міській бібліотеці для дітей імені Олександра Довженка улюблениця юних читачів – заступник директора Чернігівської міської ЦБС Ганна Маджуга. Виступив і письменник та перекладач, заступник головного редактора обласної газети «Деснянська правда» і президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України Сергій Дзюба, завдяки якому вже три книжки Людмили Шутько вийшли на рідному Придесенні українською мовою. Добродій Сергій – перекладач та упорядник талановитих казкових збірок сеньйори Людмили. Допомагає тепер землячці й Ганна Маджуга, організатор бібліотечної справи, котра прекрасно знає дитячу психологію. Також авторка Людмила Шутько щиро подякувала за постійну підтримку головному редакторові «Деснянської правди», поетесі Людмилі Пархоменко та ветерану журналістики Надії Погосовій і всім своїм читачам. Адже саме ось такі чарівні зустрічі дійсно надихають на творчість!

Нова книжка – дуже красива, з дотепними та розкішними ілюстраціями. Щиро постаралися талановита і вигадлива художниця Марина Скоробагатько з Мени й чернігівський видавець Олег Єрмоленко («Десна Поліграф»). Книга вийшла досить великим накладом. Багато примірників авторка подарувала на своїй презентації. Водночас ці оповідання сеньйори Людмили друкуються й італійською мовою (окремими книжками і в журналах) та розповсюджуються за кордоном – і таким чином, Людмила Григорівна, у серці якої – тепер дві Вітчизни, пропагує нашу Україну в світі. 

Людмила Шутько проникливо розповідає оригінальні казкові історії на екологічну тематику. Її хвилюють і стан нашого довкілля та людської душі, і питання культури, мови та духовності. У цьому чарівному світі, створеному дивовижною, неймовірною уявою письменниці, дружно живуть дорослі, діти та їхні улюбленці – розумні тварини й птахи, які вміють гарно розмовляти, жартувати, веселитися, і водночас знають, що таке співчуття й турбота. Тому людям у них є чому повчитися!

Мені сподобалися пригодницьке та зворушливе оповідання з цієї книжки «Зелене царство» (саме про таку дружбу дітлахів і тварин), повчальна історія «Нелегкі роздуми ведмедя» (де ненав’язливо й так переконливо засуджується лайка, оті погані, злі слова, які повсякчас руйнують наше здоров’я), «Чарівна скарбничка» (як зробити світ кращим, подарувавши радість і гармонію), а ще дещиця іскрометних бувальщин про тварин родини Бартолі (кого тут тільки немає!). Молода жінка, яка заопікувалася птахами («Як господиня з сороками подружилася»), чудернацька, допитлива кішка («Мрії Мурки»), дерева, яким болить наша байдужість («Плач вербиченьки»), «Сила розуму» (поради для всіх, хто прагне стати мудрим і витривалим), а наостанок – загадка, винесена в заголовок книжки – «Чи є душа у дерева?». А як ви думаєте?..

Звісно, таку книжку варто прочитати. Вона – добра, наскільки може бути доброю людина. І світла, як лагідне, привітне сонечко!.. Водночас – це безліч чудових знань та порад, справжніх духовних скарбів. Отож, безперечно, й нова книжка сеньйори на бібліотечних полицях не залежиться. Принаймні дві попередні збірки – «Закон радості» та «Гуртожиток у лісі» (українською й італійською мовами) стали в Чернігові «Кращими книжками року». До речі, немало казок і оповідань Людмили Шутько надруковані в газеті «Деснянська правда». Сергій Дзюба урочисто вручив Людмилі Григорівні міжнародну Літературно-мистецьку премію імені Пантелеймона Куліша. Це – престижна нагорода Міжнародної літературно-мистецької Академії України.

Додам, що презентація нової книги «Чи є душа у дерева?» відбулася під час всеукраїнського тижня дитячого читання, який прекрасно пройшов у бібліотеці імені О. Довженка. Відкрив його письменник та журналіст Сергій Дзюба – учні четвертого класу чернігівської школи № 34 подарували автору більше ста чудових відгуків та малюнків про кленового бога Кракатунчика, персонажа казкової трилогії Сергія Дзюби «Душа на обличчі». А на святі вони декламували на пам´ять жартівливі вірші для дітей, які також створив автор «Кракатунчика». Загальний наклад усіх виданих та перевиданих книг про захоплюючі пригоди кленового бога – понад 40 тисяч примірників! Деякі дітлахи подивився лялькову виставу в Чернігівському обласному ляльковому театрі ім. О. Довженка «Ласий ведмідь і Кракатунчик» – за мотивами творів Михася Ткача та Сергія Дзюби (режисер-постановник – Віталій Гольцов).

Також відбулася творча зустріч із поетом Василем Буденним. А ще чуйні бібліотекарі влаштували для малечі цікаві конкурси, вікторини, розваги, ігри; переглянули й веселі мультики та кінофільми. Отже, свято вдалося на славу! Та головне – читати книжки не один тиждень, а увесь рік, бо завдяки цьому наші діти ростуть розумними і небайдужими.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери