Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Презентації

Події

09.03.2015|19:02|Буквоїд

Між Майданом і війною

Видавництво «РОДОВІД» за підтримки французько-канадського мецената і галериста П’єра-Лорана Буле готує до друку книгу «Мінливий краєвид: Українське мистецтво між революцією та війною», укладену дослідницею антропології сучасного мистецтва Наталією Чермалих.

Книга вийде у двох варіантах — французько-російсько-українському та англійсько-російсько-українському (Paysages Instables: Artistes Ukrainiens entre Révolution et Guerre/«Подвижный пейзаж: искусство Украины между революцией и войной» та Shifting Landscapes: Ukrainian Artists between Revolution and War/«Подвижный пейзаж: искусство Украины между революцией и войной»). 

Ідея книги з’явилася у П’єра-Лорана Буле, власника галереї Pangée в Монреалі, навесні 2014 року під час відвідин Києва. «Коли я проходив через Майдан, мене охопили дуже сильні емоції. Барикади, бруківка, туристи і паломники, люди у формі, революціонери, промови і пісні на сцені, прапори, розкидані каски, щити, квіти повсюди і, звісно, хрести в пам’ять про загиблих... Я зрозумів, що приїхав сюди після битви. Але все-таки я не запізнився: я встиг відчути дух історичних подій. Навіть повітря на Майдані здавалося насиченішим, щільнішим». Побачене і відчуте в Києві викликало в Буле бажання «зафіксувати ці враження, створити книгу про постреволюційну Україну, в якій особисте превалює над фактологічним». Реалізувати свою ідею П’єр-Лоран Буле запропонував критику, дослідниці Женевського інституту міжнародних відносин і розвитку Наталії Чермалих. 

«Сьогодні пострадянський простір виявився розбитим на діаметрально протилежні політичні дійсності, при цьому за минулий рік дискусії про політичні орієнтації поступово замінили питання виживання, життя і смерті. Певно, 2014-й увійде в історію як перший поштовх, що передує низці глибоких тектонічних зсувів, які назавжди змінили український політичний пейзаж: революційний Майдан, анексований Крим, військові дії на Донбасі… У нашій книзі я намагалася осмислити цю фрагментарну політичну дійсність у діалозі з художниками і фотографами, які спостерігали, передчували і переживали зміни в житті сучасної України», — пояснює концепцію видання авторка. 

Книга складається із двох частин — візуальної і текстової. З одного боку, це альбом із роботами українських художників різних поколінь: Влади Ралко, Микити Кадана, Сергія Браткова, Микити Шаленного, Марі Басташевскі, Євгенії Бєлорусець, Алевтини Кахідзе, Олександра Глядєлова,  групи «Шило» та ін. До другої частини видання ввійшли розмови з художниками, записані Наталею Чермалих протягом 2014-2015 рр. Інтерв’ю стосуються найважливіших аспектів життя сучасної України: герої видання згадують розпад СРСР, перші роки Незалежності, події Помаранчевої революції та сьогодення — неймовірну солідарність активістів Майдану і  війну на сході України. 

«На тлі карколомних політичних подій, що закарбувалися у свідомості художників, перші авангардистські спроби пострадянської художньої сцени та рефлексивні пошуки сучасного українського мистецтва набувають нових смислів, укорінених у соціальну дійсність, — розповідає Наталія Чермалих. — Спілкуючись із художниками, я зрозуміла, що сучасна Україна — це наш спільний  мінливий краєвид, в який ми разом вдивляємося, намагаючись зрозуміти. Всю його складність, напевно, можна осягнути лише за допомогою мистецтва». 

Книгу буде презентовано у квітні в рамках «Книжкового Арсеналу».



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери