Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

13.11.2014|07:58|Буквоїд

Станіслав Бондаренко презентує «Майдани і магнати»

20 листопада, о 18.00, у Будинку письменників (вул. Банкова, 2) відбудеться презентація книжки «Майдани і магнати» Станіслава Бондаренка.

Це своєрідна поемна трилогія про випробування українців історією й сучасністю, про справжнє і вкрадене первородство „братів”, молодший з яких „готує знов чечевицю”, хоча: „Ще як перша жаба учила „ква”// на безлюдній річці, що звуть Москва, //в Києві вже сотнями чинні храми // транслювали Віру з небес хрестами”.  Це книжка про те, як „людству з Україною повезло”, про презирство до смерті на Майдані і в „підмайданні”, де народжується „мрія на руїнах”, викривається зрада й шпигунство, де „б’ється серце Європи”, де рідні брати стають ворогами, а вчорашні вороги – однодумцями й соратниками, серед яких і недавні олігархи, що своєю самосвідомістю й діями дозріли до звання справжнього захисника людської й державницької Гідності.              

Дві з трьох представлених у книжці поем-кліпів вже відомі – і не лише вітчизняним читачам: це перекладена п’ятьма мовами й видана навесні книжкою в Парижі „Нічна розмова з Європою” (2011), яку назвали „передчуттям Майдану”, та „Пікнік із мільярдером, або Травми трав” (2012) – перша в нашій літературі спроба проникнення в лабіринти життя й психології новітнього прошарку олігархів. А в третій, історично-детективній поемі-кліпі „Майдани і магнати, або Магія магми” (2014) герої попереднього твору – втаємничений „новий українець” Хо і його вчорашні антиподи поет Ярослав та „афганець” Борода, – зустрічаються  „на лінії вогню”.

Як написав у передмові академік М. Жулинський, „ автор у цьому поемному триптиху відкрив новий тип рефлекторно-філософської лірики, базованої на експресивній суб’єктно-образній стратегії. Поеми відзначаються динамічною з’явою несподіваних художніх асоціацій і символів, внутрішньою потребою репродукування особистих вражень та прагненням „розколоти” слово, завдяки віртуозній „пробі на зуб”, і добути з цього горішка нові семантичні смисли”.

 Ілюстратором книжки виступив видатний художник-графік Сергій Якутович. 

До участі запрошені: Дмитро Павличко, Юрій Щербак, Михайло Слабошпицький, Микола Жулинський, Рауль Чілачава, Сергій Якутович, Олександр Божко,  Микола Славинський, Рустем Жангожа, Дмитро Дроздовський, народні артисти України Ніна Матвієнко і Леонід Сандуленко та інші.

Вечір веде Володимир Шовкошитний.

Книжку „Майдани і магнати” цього року висунуто на здобуття Шевченківської премії.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери