Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

16.05.2011|15:01|Буквоїд

Навколо Лесі Українки: нові книжки від «Смолоскипа»

17 травня о 18.00 видавництво «Смолоскип» у київській книгарні «Є» (вул. Лисенка, 3) презентує одразу два видання, пов´язані з Лесею Українкою, її творчістю, життям та родиною - «Леся Українка. Життя і тексти» та «Ізидора, рідна сестра Лесі Українки».

 

У презентації візьмуть участь автори обох книжок - співробітниця Інституту літератури імені Тараса Шевченка Лариса Мірошниченко та співробітник Галузевого державного архіву СБУ Василь Даниленко. Модератор - директор видавництва Ростислав Семків. Гості заходу зможуть побачити унікальні фотографії з архівів!

Книжка Лариси Мірошниченко «Леся Українка. Життя і тексти» присвячена академічному дослідженню походження окремих автографів письменниці, історій появи деяких творів, особливостей різних видань її текстів та інших текстуальних і біографічних питань. Видання ілюстроване цікавими архівними фотоматеріалами.

Етюди з текстології Лесі Українки Лариси Мірошниченко поряд зі «сродними» їм працями такого ж спрямування й духу Івана Денисюка, Володимира Панченка, Елеонори Соловей та ін. належать до активів того «спокійного» і вдумливого крила нашої науки про літературу, яке природно виростає з традиційного літературознавства і водночас не чуже сучасним проблематиці, методиці, завданням, але без ритуальних реверансів у бік суперновацій і новітніх штампів, без перенасичення модною термінологією. Це та гідна, відвповідальна, вірна загальнолюдським і національним цінностям гуманітаристика, що її хочеться назвати «літературознавство з людським обличчям» (Михайлина Коцюбинська)

Книжка Василя Даниленка «Ізидора, рідна сестра Лесі Українки» розповідає про життя родини Косачів, одного зі «стовпів» української інтелігенції ХХ століття, точніше про їхнє переслідування репресивною системою радянської влади. У центрі розповіді опиняється доля Ізидори Косач-Борисової. Один із надзвичайно цікавих документів книги - звіт про опозиційні настрої інтелігенції, написаний для НКВД у 1930-ті роки.

Своїм словом і своїми вчинками рідні Лесі Українки демонстрували її видатний внесок у розвиток українського громадсько-політичного й національного руху. Вони в інших умовах й іншими засобами плекали її справу (...), за що були піддані політичним переслідуванням з боку радянської влади (Василь Даниленко). 

Акредитовані представники ЗМІ отримають обидві книжки безкоштовно.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери