Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

Таємниці популярності книг Кім Слейтер, або Чому важливо ніколи не здаватися

Кім Слейтер – популярна британська письменниця, книги якої люблять та читають в усьому світі. Літературний шлях Слейтер був далеко не простим: численні відмови від видавництв, сумніви у власних силах… Але авторка не здавалася, і її віра та наполеглива праця принесли бажані результати. Дебютна книжка Кім Слейтер «Розумник» отримала 10 відзнак і була номінована на 24 літературні премії.

Сьогодні дві книги Кім перекладені українською мовою – «Розумник» та «928 миль від дому» («Видавництво Старого Лева»). Ці історії знаходять усе більше вдячних читачів. Цікаво дізнатися, які ж таємниці такої популярності книг Кім Слейтер.
 
«928 миль від дому»
 
Головний герой історії – 14-річний Калум Брукс. Він живе у маленькому містечку Ноттінґемі (цікаво, що у цьому місті проживає й сама авторка книги). Калум вважає, що тільки поза межами цього міста – справжнє життя. Хлопець не йме віри, що хтось із такого маленького провінційного містечка може стати відомим письменником, актором чи спортсменом.

Калум мріє стати сценаристом, але йому бракує віри у себе, у власні сили. А ще хлопцю не вистачає підтримки. Калум мешкає з татом, а той залишає сина самого вдома на цілі тижні.
Калум страшиться самотності і тому залежний від думки своїх шкільних друзів. Хлопець боїться їх втратити, навіть якщо відчуває: вони давно вже пішли різними шляхами. Та попри це, коли його однокласники знущаються із новачка Сергія, Калум не знаходить у собі сили протистояти їм.
 
І, начебто замало Калуму проблем у школі, ще й тато приводить додому незнайому жінку із її сином (до речі, тим самим новачком Сергієм) і повідомляє, що тепер вони будуть жити усі разом.
 
Калум відчуває злість та роздратування. Чому ці незнайомці мають жити у його домі? Чому він має ділити свою кімнату з кимось? Чому ці іммігранти не повернуться назад додому, у Польщу?
 
А що таке взагалі дім? Просто географічні координати? Крапка на мапі? Чи, може, дім – це місце у твоєму серці, яке тебе захищає і оберігає, хай де би ти був? Є багато питань, відповіді на які Калуму доведеться для себе з’ясувати.
 
Калум немов йде по вузькій стежинці між добром та злом, і ще точно не вирішив, куди ж йому податися й на який бік перейти.
 
Методом спроб та помилок підліток вчитиметься формувати і відстоювати власне «Я», відрізняти добро від зла, розуміти емоції та потреби інших. Бачити чужий біль і допомагати. Бо, зрештою, комусь може бути набагато гірше, ніж тобі.
Це щира і захоплива історія про самотність та дружбу, яка не має ціни. Про проблеми імміграції та булінг, упередження та кліше. Але, не зважаючи на такі складні теми,  ця книга вчить й вірити у власні мрії.
 
«Ти маєш що сказати, Калуме. І що показати іншим, –  вона прикладає долоню до грудей. – Якщо те, що в тебе отут (в серці), ти зумієш викласти на папері, у тебе вийде щось дуже особливе. І цінне».
 
Шлях до мрії буває складним. Але потрібно вірити у свій успіх, творити від щирого серця і йти вперед, навіть маленькими кроками.
 
Ця книга про те, що ми усі рухаємось до кращої версії себе. Шукаємо себе і своїх. І місце, яке зможемо назвати домом.
 
«Розумник»
 
Місце розгортання подій цієї історії – те саме містечко Ноттінґем. Головний герой – 12-річний  школяр Кіран Вудз. У нього немає друзів-однолітків, натомість він товаришує із безхатченками, а замість затишних вечорів у колі сім’ї хлопець тиняється вуличками рідного міста.
Кіран відрізняється від своїх однокласників. Він має проблеми із соціалізацією, розпізнаванням емоцій інших, співчуттям та емпатією. Кіран самотній. Однолітки частенько ображають його, тому поза школою він намагається не потрапляти їм на очі. А вдома хлопець ніколи не відчуває себе у безпеці, адже може отримати на горіхи від звідного брата або вітчима.
Не усі помічають, який Кіран талановитий. Він прекрасно малює. І саме у творчості він знаходить розраду та втіху, натхнення, наповнення життєвими силами. Його кумир у царині мистецтва  –  Лоренс Стівен Лоурі (дуже цікаво, читаючи книгу, паралельно дивитися в інтернеті на ті картини, які згадуються в тексті: «Острів», «Чоловік з Манчестера», «Морський пейзаж, 1960» й інші). Читати розмірковування Кірана про мистецтво й  життя –захопливо. Його мислення глибоке й нестандартне.
Кіран допитливий та спостережливий, тому помічає дрібниці, на які інші не звертають уваги. І коли у його тихому містечку, де  ніколи нічого не трапляється, стається злочин, Кіран бере справу у свої руки: описує та змальовує  місце події, малює портрети свідків, бере свідчення у підозрюваних.
 
У ході розгортання історії Кірану доведеться розкрити не одну таємницю: наприклад, чому до нього не приходить, як раніше, бабуся? І що за підозрілі типи навідуються вночі до його вітчима?  Кіран не був би самим собою, якби не розгадав  ці загадки.
Ця історія вчить людяності та толерантності, доброго ставлення до себе  та до інших. «Не будь байдужим» – ось головне гасло цієї книги, яка поєднує у собі і захопливий детективний сюжет, і сімейну драму, й історію дорослішання унікального, дивовижного хлопчика.
Таємниці популярності книг Кім Слейтер у щемких, проникливих, життєвих та  реалістичних історіях, які залишаються у серці та пам’яті на довго. Адже вони – про підлітків, які стикаються із важкими ситуаціями та станами: цькуванням, самотністю, зневірою, – але не здаються.  Шукають вихід із лабіринту незгод та проблем. І, що надзвичайно важливо, обов’язково його знаходять!
 
Владислава Дудник


коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери