Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

Політичне садо і поетичне мазо

Скандальний вірш Юрія Винничука, що множить прихильників, отримав оцінку ГПУ.

 

«Запит розглянуто. Відповідь Леоніду Грачу надано наприкінці минулого тижня», — відзвітували «УМ» телефоном iз ГПУ. Поки нардеп ознайомлюється із текстом (обіцяв оприлюднити сьогодні), кількість прихильників вірша Юрія Винничука «Убий пі...са» росте, його перекладають російською та англійською, він викликає дискусії та суперечки: чи варто розглядати це творіння як гомофобний текст, чи варто ним так захоплюватися, зважаючи на низький художній рівень. Сам «винуватець» відмежовується від усіх звинувачень, пояснюючи, що лайливе «пі...с» немає ніякого відношення до сексменшин. На захист письменника постав Український центр Міжнародного ПЕН–клубу, який «закликає органи влади припинити політичні переслідування в Україні, обмеження свободи слова та втручання в літературно–мистецьку діяльність».

Сам же Винничук тим часом продовжує кепкувати з влади і комуністів. Минулої п’ятниці, незважаючи на лютий мороз, у центрі Львова відбувся флешмоб, присвячений дню народженню Леопольда фон Захер–Мазоха. Головною діючою особою був Винничук: «Щороку на уродини Мазоха ми робимо такі собі підсумки найбільш мазохістичних подій, які трапилися останнім часом, — прокоментував «УМ» Юрко Назарук, організатор акції. — Ми запропонували Юркові Винничуку прийти до нас і підтримати таку акцію. Коли до нього приходила міліція і комуністи звинувачували його в тому, що пише порнографію чи якісь не такі вірші. Тому ми і вирішили показати, що комунізм в Україні це — чи не найбільший мазохізм, який залишився. Адже люди, які знищували українську культуру, на 20–й рік незалежності розказують, що львівський письменник не те щось пише».

  Тож «найеротичнішою» родзинкою акції став виступ поета. Після того, як учасники флешмобу застигли в еротичних позах, на трибуну, прикрашену червоною тканиною та ланцюгами, зійшов Юрій Винничук та виразно продекламував свого скандального вірша. Останні рядки творіння, про вбивство «персонажа», учасники прокрикували хором.

На хвилі популярності цієї теми видавництво «Зелений пес» з 14 лютого проведе на Фейсбуці конкурс еротичних поетів. Переможцям обіцяють народну славу на наступній «Ночі» під час весняного МЕДВІНу (6 чи 7 квітня) й місце у збірці.

Наталя ДМИТРЕНКО, Христина ІНЖУВАТОВА   



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери