
Re: цензії
- 22.02.2025|Василь Пазинич, поет, фізик-математик, член НСПУЗоряний "Торф"
- 18.02.2025|Світлана Бреславська, Івано-ФранківськПро Віткація і не тільки. Слово перекладача
- 15.02.2025|Ігор ПавлюкХудожні листи Євгенії Юрченко з війни у Всесвіт
- 14.02.2025|Ігор ЗіньчукЗагублені в часі
- 05.02.2025|Ігор ЧорнийЯке обличчя у війни?
- 31.01.2025|Олег СоловейЗалишатись живим
- 29.01.2025|Ігор ЗіньчукПрийняти себе, аби стати сильнішою
- 27.01.2025|Марія Назар, м.ТернопільКлючик до трансформації сердець
- 26.01.2025|Ігор ПавлюкМоя калинова сопілка...
- 23.01.2025|Ігор ЧорнийЖертва не винна
Видавничі новинки
- Мистецтво творення іміджу.Книги | Дарина Грабова
- Еліна Заржицька. «Читанка-ЧОМУчка»Дитяча книга | Буквоїд
- Ігор Павлюк. «Торф»Книги | Буквоїд
- Вийшла антологія української художньої прози «Наша Перша світова»Книги | Іванка Когутич
- Олександр Ковч. "Нотатки на полях"Поезія | Буквоїд
- У видавництві Vivat вийшов комікс про Степана БандеруКниги | Буквоїд
- Корупція та реформи. Уроки економічної історії АмерикиКниги | Буквоїд
- У "НІКА-Центр" виходять книги Ісама Расіма "Африканський танець" та Карама Сабера "Святиня"Проза | Буквоїд
- Ігор Павлюк. "Бут. Історія України у драматичних поемах"Поезія | Буквоїд
- У Чернівцях видали новий роман Галини ПетросанякПроза | Буквоїд
Літературний дайджест
Улюблені страви Стефи, або Таткове щастя
Ну що вам сказати... Стефа в мене любить понямати... (Стефа — донька і прототип героїні відомої книжки «Стефа і її Чакалка». — Ред.).
Ще коли тільки народилася, першого тижня її життя,
ми побоювалися, що у мами молока для неї не вистачає, то покликали одну
мудру дитячу лікарку, щоб порадила, чим підгодовувати. А жінка й каже:
«Багатонямственна малявка, всього їй вистачає, а вона просто любить
ще». А потім круто було, коли Стефа вперше в житті їла м´ясо. Я їй із
такої нагоди курячих котлет наготував - спеціально шукав м´яса, щоб без
анаболіків та іншої фіґні, якою тепер курей мордують. Дуже старанно
наліпив котлет, насмажив - аж дві штуки! Ну почали годувати (а вона
тоді їла дуже цікаво: неодмінно сиділа в тата на колінах, а мама
годувала; якщо татові треба було бігти на роботу, то була купа образ -
як це так, їсти без тата?!). Ото сидить Стефа в мене на колінах - і
мама їй дає по шматочку тiєї котлети - і Стефа їсть.
Отак і повелося: любить Стефа понямати! А найулюбленіші її страви -
картопля у всіх її варіаціях: пюре, смажена, печена цілою, печена
шматочками, відварена в мундирах, відварена почищеною і заправлена хоч
засмажкою з олійки, а хоч сметанкою, а хоч сальцем... Один iз рецептів
такий. Щоб зготувати «картопляні вузлики», на фольгу викладаємо
порізану кубиками картоплю (один вузлик - одна картоплина), нарізані
овочі, які є: цибулю, моркву, селеру, зелень, спеції, які подобаються
дитині, кілька шматочків твердого сиру і маленький шматочок масла, з
м´яса - можна шматочок курятини чи зовсім маленький шматочок свинини.
Потім формуємо з фольги вузлик - і в духовку. Через 10-15 хвилин він
уже готовий. Начинити «вузлик» замість м´яса можна рибою. Тоді сиру не
кладемо, а скроплюємо філе олією, додаємо оливки, гриби, варені яйця і
сметанку.
Замість звичайних котлет ми періодично робимо «Яйця у кожушках». Для
їхнього приготування потрібен фарш зі свинини, яловичини чи змішаний -
0,5 кг, до якого додаємо подрібнену 1 цибулину, 2 морквини та 3 зварені
яйця. Спочатку з присоленого та приправленого спеціями фаршу формуємо
оладки, всередину яких загортаємо половинки яєць. У глибоку сковорідку
вливаємо трохи олії і «застилаємо» дно тертою на грубо сирою морквою.
Викладаємо котлети, додаємо трішки води, накриваємо кришкою і тушкуємо.
За 5-10 хвилин до готовності вливаємо 1-2 столові ложки томатної пасти,
розведеної водою (також можна додати сметани). Не дивуйтеся, коли
котлети «розкриються»...
А Стефа вже велика, третій клас закінчила, тож може вже й сама собі
приготувати щось, ба навіть і татові! Одного разу вона мене розчулила
так, що аж!.. У мене було дуже багато роботи - так сидів я аки суслик
за компом і світа білого поза монітором не бачив, направду й поїсти
ніколи було. Аж тут приходить Стефа зі школи, йде на кухню і... готує
дуже смачну яєчню з помідорками не лише собі, а й мені! Хоч я їй і не
казав нічого - сама побачила, що, певно, тато й не снідав, а не лише не
обідав, - то приготувала тихенько, навіть поперчила, як я люблю, і
принесла мені на тарілці просто до комп´ютера! Направду я такий
щасливий був, коли це вперше сталося! Хто має малявок - той зрозуміє
татове щастя...
Іван АНДРУСЯК,
дитячий письменник
Коментарі
Останні події
- 02.03.2025|11:31Я стану перед Богом в безмежній самоті…
- 01.03.2025|11:48У Харкові пошкоджено місцеву друкарню «Тріада-Пак» і дві книгарні мережі «КнигоЛенд»
- 25.02.2025|10:53Підліткам про фемінізм без стереотипів: «Видавництво Старого Лева» представляє книгу «Слово на літеру «Ф». Базова книжка про права жінок»
- 25.02.2025|10:48Трилер про війну, еміграцію та фатальне знайомство: «Видавництво Старого Лева» представляє книгу «Називай мене Клас Баєр»
- 25.02.2025|10:45«Книжка року’2024: офіційні результати
- 18.02.2025|18:07Що читають 18-річні? Топ-50 книжок за програмою єКнига
- 11.02.2025|12:03«Барвіночку, прощаймося, прощаймось…»
- 10.02.2025|13:46«За межами слів»: презентація роману «Погляд Медузи» Любка Дереша
- 10.02.2025|13:43Фільм Анастасії Фалілеєвої «Я померла в Ірпені» отримав нагороду на найбільшому в світі фестивалі короткого метру
- 10.02.2025|13:38Мар´яна Савка і Зіновій Карач у концертній програмі «Ніжно, майже пошепки»