Літературний дайджест

03.11.2010|18:31|Vlaskor.net

Читати? На це немає часу

Дівчата читають більше за хлопців, однак представники сильної статі прогресивніші – читачів електронних книг серед чоловіків вдвічі більше, ніж серед жінок.

Читають молоді люди мало, переважно через брак часу. А якщо вже й беруть книжку до рук, то віддають перевагу розрекламованим авторам. Такі результати опитування, яке провів Vlaskor.net , щоб дізнатись, що, як і в якій кількості читає молодь.Користь від читання книжок очевидна. Читання розвиває уяву та інтелект. Тож звідусіль молодим людям лунають настанови – читайте. Vlaskor.net  вирішив дізнатись, чи дослухається молодь до цих порад, що читають молоді люди і для чого. Для цього ми провели невелике соціологічне дослідження, в рамках якого опитали 26 дівчат та 19 хлопців віком від 17 до 30 років. Дослідження не претендує на репрезентативність, однак його результати варті уваги.

Питання перше: ви взагалі читаєте?

Більше половини опитаних відповіли на це запитання ствердно, 22,2% - заявили, що взагалі не беруть до рук книгу, 26,7% читають зрідка. Цікаво, що серед опитаних жінок пошановувачів книжок більше, ніж серед чоловіків: майже 70% усіх опитаних дівчат запевнили, що вони читають, серед хлопців читачів лише 26,3%. Цю тенденцію підтверджують і бібліотекарі.

- Жінки частіше відвідують бібліотеку, більше читають. Часто буває, що жінки беруть книжки для своїх чоловіків. Ті так ніби встидаються ходити до бібліотек, -- розповіла Vlaskor.net  бібліотекар Л.Паучук.

Питання друге: а книги ви купуєте?

Багатьох респондентів запитання «Коли ви востаннє купували книжки?» змусило добряче замислитись. Майже 40% опитаних пригадали, що купували книжку ще минулого місяця, ще 11% - минулого тижня, 5,6% опитаних повідомили, що придбали книжку на днях, а 5,6% востаннє заходили до книжкової крамниці ще торік. Більшість опитаних молодих людей навіть згадали, як називалася куплена книга. Майже третина опитаних взагалі не пам’ятають, коли востаннє купувала книжки.

Питання третє: що заважає вам читати?

На питання, що відволікає їх від книги, майже половина опитаних відповіли - бракує часу для читання. 22% респондентів нарікають на високу вартість книжок, а 7% опитаних молодих людей щиро зізнались, що їм просто ліньки читати книжки. І лише 2% респондентів запевнили, що жодних перешкод на шляху до книжки у них немає.

Питання четверте: якою мовою ви читаєте?

Більше половини опитаних (55,6%) віддають перевагу україномовним виданням. 13,9% - готові читати і російською, і українською. 5,6% респондентів не проти читати книжки російською та англійською, ще 5,6% - українською та англійською. І лише одиниці віддають перевагу тільки англійській, чи тільки російській (по 2,8% респондентів).

Питання п’яте: для чого вам книжки?

Більшість опитаних (83,3%) запевнили – інформація, яку вони отримують з книжок, є для них корисною. 16,7% респондентів не знає, чи придалася їм в житті інформація, почерпнута з книг, а 2,8% зізналися, що користі від отриманих відомостей для них жодної.

Питання шосте: цифра чи папір?

Традиційні паперові книжки поволі витісняють їх цифрові «колеги». Все більше людей в світі «озброюється» електронними «читалками» і купує електронні версії книжок. А що ж молоді львів’яни? Загалом 33,3% опитаних «проголосували» за електронні книжки. Чоловіки виявились більш прогресивними, ніж представниці слабкої статі. Якщо серед опитаних жінок читають книги в електронному форматі 38,5%, то серед чоловіків – 78,9%.

- Я надаю перевагу традиційним книгам. По-перше, їх приємно тримати в руках, перегортати сторінки, відчувати їхній запах, по-друге, ті книжки, які мені цікаві, не завжди є у електронному вигляді», -- пояснює свою позицію студентка Ірина Шидловська.

Питання сьоме: а що ж ви читаєте?

Серед улюблених авторів молоді мирно уживаються Любко Дереш, Юрій Андрухович та Оксана Забужко з Марією Матіос, Юлією Висоцькою (авторкою численних кулінарних книжок) та Юрієм Винничуком. Серед улюблених зарубіжних письменників – теж відомі прізвища – Харукі Муракамі, Пауло Коельо, Ден Браун, навіть Генріх Манн. Серед опитаних є й поціновувачі класики, що читають Шекспіра, Лесю Українку чи приміром Оскара Уальда.

- Я захоплююсь Жаданом, - розповідає студентка Наталя Омельянова. - Читаю і вірші, і прозу. Він цікавий, пише жваво, оригінально, у своєму індивідуальному стилі. Також люблю книжки Ірен Роздобудько.

 

З огляду на результати дослідження, ситуація не виглядає критично. Так, молоді люди читають мало, книжку їм часто заміняє телевізор чи підключений до інтернету комп’ютер, але попри все, вони таки читають.

 

Довідка:

Станом на 6 вересня 2010 року в Україні видали 20 857 тис примірників книг, повідомляє Книжкова палата України ім. Івана Федорова. Це трохи менше, ніж по півкнижки на одного українця.

Торік в Україні вийшло друком 48 514,4 тис. примірників друкованої продукції, а у 2008 році - 58158,1 тисяч.

Ольга Прокопів

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери