Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Новини

21.06.2011|11:24|Буквоїд

Надія Степула. «Небо (не)сповідане. Все (і) ніщо»

У пропонованому романі-андрогіні Надії Степули «Небо (не)сповідане. Все (і) ніщо» герої – і вихідці з навколишнього життя, і пришельці з потойбіччя.

Об´єднує їх, напевно,  неординарність їх особистостей. Їм притаманна як здатність мислити, так і здатність до необдуманих вчинків; уміння ставити собі певні цілі та вперто досягати їх і невміння керувати своєю життєвою енергією.   

Герої роману живуть у суспільстві, від якого іноді намагаються бути вільними, але майже нікому це не вдається. Приміряючи кожен до себе давню чи то  істину, чи лжеістину, що «жити в суспільстві й бути вільним від суспільства неможливо». У них є часом тільки імена, але хіба цього мало? Пригадаймо, що ім´я - єдиний «ідентифікаційний код» кожної істоти, з яким ця істота постає коли-небудь перед Всевишнім... Майже всі вони пов´язані між собою - родинними чи дружніми стосунками, родом своєї діяльності чи спільністю поглядів на головне у житті. Водночас вони розрізнені, навіть найрідніші, - в силу втрачених чи розірваних взаємин, розбіжностей у сповідуванні ідеалів чи пріоритетів, з причин інших - наприклад, через зіштовхнення їхніх світоглядних систем.  Серед них є друзі і колишні друзі, кохані й колишні кохані, котрі не стали смертельними ворогами, але перестали бути друзями чи коханими - в силу  андрогенних катастроф, які нерідко мають наслідки не менш гіркі, ніж справжні цунамі чи землетруси.

Світ залишається несповідимим, як і шляхи Господні, а небо - несповіданим, бо сповідь - то таїна передусім для людей. Все і ніщо - у нас, між нами, з нами. Відшукуючи смисли свого і чийогось буття, маємо надію на благословення Небес, а, відшукуючи себе на перехрестях  неба і землі, теж маємо таку надію. 

Може здатися, що цей роман-андрогін - гра  в слова-«пазли», смисли-«пазли» -  в ім´я порятунку від самотності чи від чогось іще гіршого, ніж самотність у безмежному світі, населеному людьми. Чи -  в ім´я подолання  абсурдності цього світу. -  Може, й так. А може, й ні.  

Надія Степула. Небо (не)сповідане. Все (і) ніщо. К.: Ярославів вал, 2011



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери