Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Премії

Події

20.04.2022|10:36|Буквоїд

Владислав Єсипенко став лауреатом премії Barbey Freedom to Write Award

Нагороду Американського ПЕН Barbey Freedom to Write 2022 року отримає Владислав Єсипенко – український журналіст, затриманий в окупованому Росією Криму в березні 2021 року та засуджений до шести років колонії загального режиму.

Церемонія нагородження відбудеться 23 травня в Американському музеї природознавства на Мангеттені. Відзнаку Владислава отримає його дружина, Катерина Єсипенко.

У дні, що передували затриманню Єсипенка, він знімав на вулицях окупованого Криму сюжет про те, як окупація змінила життя на півострові. Він працював над матеріалами різної тематики: висвітлював підвищення цін, конфіскацію приватної власності, життя кримських татар, а також екологічну кризу, яку Росія принесла в Крим після 2014 року. Владислав Єсипенко, який на момент затримання мешкав на материковій Україні з дружиною та семирічною донькою, працював як фрілансер із проєктом “Крим.Реалії” і відвідував окупований півострів із журналістськими завданнями. Затримали Єсипенка після того, як 9 березня у Сімферополі він відвідав акцію до дня народження Тараса Шевченка.

Протягом перших 27 днів до Владислава Єсипенка не допускали адвокатів. Домагаючись фальшивих свідчень, його катували електричним струмом. Пропагандистський російський телеканал “Крым 24” показав із ним постановочне інтервʼю, в якому Єсипенко підтвердив, що працював для проєкту “Крим.Реалії”, а відзняті матеріали нібито передавав українським спецслужбам. Після цього Єсипенка помістили в Сімферопольське СІЗО. Журналістові погрожували розправою і тим, що вбивство замаскують під суїцид. Також Владислава позбавили медичної допомоги, якої він потребував у звʼязку із хворобою нирок. 16 лютого 2022 року Єсипенка засудили до шести років колонії загального режиму та штрафу за сфабрикованою справою про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою. Російські прокурори просили для нього 11 років увʼязнення.

“Звинувачення проти Єсипенка є частиною тривалого намагання обмежити будь-яку форму вираження поглядів у Криму, яка є недружньою для окупаційного російського режиму. Його арешт, катування та ув’язнення є серйозним нагадуванням про ризики, які несе російське вторгнення для свободи преси та прав людини в усіх частинах України, які можуть потрапити під окупацію”, – йдеться у коментарі Американського ПЕН.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери