Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Премії

Події

12.09.2018|16:25|Буквоїд

В Україні засновано антипремію «ПоцТать»

В Україні дуже часто трапляються випадки порушень авторського права. Наші суди майже не розглядають справ з цього питання. Інтелектуальна власність у нас незахищена, а Державний комітет з авторських та суміжних права випадків порушення авторського права не відслідковує. Тому "Літературна агенція Зілля" ініціює заснування ганебної відзнаки для тих, хто зазіхає на чуже. Відзнака стосується порушення авторського права тільки в літературі та довколалітературному процесі.

Положення про антиПремію

 

1. Відзнака «ПоцТать» заснована «Літературною агенцією Зілля» 2018 року.

2. Відзнака «ПоцТать» створена для того, щоб акцентувати увагу на дотриманні авторського права в Україні та боротися з його порушниками шляхом оприлюднення фактів та спроб привласнити чуже у сфері інтелектуальної власності.

3.Претенденти на отримання відзнаки можуть висуватися громадськими організаціями та творчими спілками, бібліотеками, викладачами, студентами, аспірантами, письменниками, журналістами, режисерами, креативними менеджерами, артистами, співаками, організаторами масових заходів та всіма творчими особистостями України. Самовисування допускається.

4.Претендентом на отримання відзнаки має право бути громадянин України, якому на час оголошення результатів комісії виповнилося 16 років і який займається літературною творчістю чи її промоцією (пише прозу, поезію, сценарії, драматичні твори, тексти пісень, літературознавчі праці, тексти до рекламних роликів, інформаційні матеріали, промови тощо).

5.Висунення кандидатів на здобуття відзнаки відбувається відкрито у коментарях до публікації цього Положення і публічно обговорюється. Той, хто висуває кандидата на здобуття відзнаки, має надати незаперечні докази того, що кандидат украв, позичив, привласнив, забрав незаконно чи, використовуючи службове становище став співавтором книги або її частини, тексту або його частини, наукового дослідження, дисертації, сценарію фільму чи їх частини, рекламного матеріалу, фестивалю, ідеї, завершеного чи незавершеного художнього чи наукового твору, дійства, акції. Якщо той, хто висуває кандидата, не надасть доказів порушення Закону про авторське право в Україні, а безпідставно оприлюднить ім’я кандидата – отримає відзнаку «поц».

6.Рішення про володаря чи володарів щорічної відзнаки приймається компетентною комісією із літературознавців, громадських діячів, журналістів, письменників та за обов’язкової участі юриста. Комісію формує «Літературна агенція Зілля».

7.Комісія приймає скарги про порушення авторського права щороку до 15 серпня на адресу zillja2017@gmail.com. Після чого детально розглядає кожен випадок, досліджуючи першоджерела.

8.Претендент на отримання відзнаки повідомляється про підозру публічно шляхом позначення його у відповідній публікації на сайті «Літературна агенція Зілля» та на відповідній сторінці у FB. Після цього він може надати докази своєї непричетності до порушення Закону, пояснити ситуацію публічно у коментарях до публікації про своє висунення.

9.Ім’я володаря чи володарів цієї непочесної (ганебної) відзнаки оголошується щороку 21 серпня на прес-конференції у одному із міст України (місто щороку міняється) та на сайті і ФБ сторінці «Літературна агенція Зілля», публікується у ЗМІ.

Посилання на Закон України про авторське право: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/3792-12

Літературна агенція «Зілля»  



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери