Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Культура

Події

10.11.2010|20:27|Буквоїд

Простий фільм про чотири пальці. Олег Шинкаренко про політичний кінематограф Еліо Петрі

14 листопада о 15.50 в залі "Солодке життя" кінотеатру "Жовтень" ведучий Кінолекторію "9-те Держкіно" Олег Шинкаренко представляє лекцію "Творчість Еліо Петрі" та фільм "Робочий клас іде до раю" (La classe operaia va in paradiso Італія, 1972).

Головний герой фільму Еліо Петрі "Робочий клас іде до раю" - Людовіко Маса (на прізвисько Лулу) - емігрант з села, без освіти - робочий-фрезерувальник, що працює відрядно і треба сказати непогано живе: у нього є дружина, дитина, коханка і велика квартира, повна всякого дорогого мотлоху. У дружини є норкові шуби і діаманти. У героя, крім комори набитої під зав´язку всяким барахлом, включно із портретом Сталіна: чотири будильника, безліч свічників, сувенірних кішок, колекція картин, надувних Дональдів Даків ... Безглуздо перераховувати весь цей нажитий непосильною працею непотріб. У його житті є тільки дві речі: робота, секс і телевізор. Коли він на роботі нарізає гайки, то уявляє собі величезну дупу. Деталь і дупа, деталь і дупа ... Наспівує він у процесі ...

Духовна спустошеність Лулу була явним закидом у бік ідеологів неореалізму, які наполегливо намагалися довести, що з 1947-го року в Італії нічого не змінилося. Змінилося! Прийшло "суспільство споживання". Робочий тепер - не жалюгідний жебрак. Але місце в суспільстві у нього те саме - він всього лише один з гвинтиків, який перестає бути потрібний відразу після того, як ламається. Як були робочі сміттям - так і залишилися ... Ні, Петрі не вступає у примиренську позицію, він вважає, що боротьба з буржуазією необхідна. Але боротися треба тепер не тільки за соціальні потреби, але і за повагу до себе.

"Робочий клас іде до раю" - гротесковий памфлет про робочого хлопця, простака, за душу і тіло якого борються ліваки і революціонери, з одного боку, і заводська влада, яка мріє про порядок - з іншого. Сатира була настільки гострою, образ робітника (зіграний актором Джан Марія Волонте) настільки смішним і жалюгідним, що на Петрі обрушився шквал звинувачень у аполітичності і недооцінці моменту.

Фільм отримав "Золоту Пальмову Гілку" Канського кінофестивалю у 1972 році.

Квитки вартістю 20 грн продаються в касі кінотеатру; відкрито попередній продаж; тел.адміністратора 417 30 04; Адреса кінотеатру "Жовтень": Поділ, вул.Костянтинівська, 26, М.Контрактова пл.
Бронювання квитків тел. 417-27-02



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери