Re: цензії

18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем
07.03.2024|Богдан Дячишин, Львів
Студії слова єднання
07.03.2024|Василь Добрянський
Гроші пахнуть пригодами
06.03.2024|Валентина Семеняк, письменниця
Майбутнє за вогнярами і мальвенятами
03.03.2024|Ігор Зіньчук
Моя правда

Новини

19.01.2021|15:19|Буквоїд

Вийшла друком книжка есеїв на фокус-тему Українського ПЕН “Що дасть нам силу?”

У видавництві “Дух і Літера” вийшла друком збірка есеїв українських інтелектуалів, написаних на фокус-тему Українського ПЕН 2019/2020 “Що дасть нам силу?”.

Що дасть нам силу? Нам як індивідам, нашим родинам, країні, світові? У кожного з нас є своя відповідь на це питання, хоч у важкі часи вона може не спрацьовувати, і тоді так важливо знайти пояснення, пораду, опертя, зокрема і в думках тих, кому довіряємо, до кого дослухаємось. У 2019-2020 роках українці потребували додаткових джерел сили, бо ж до війни, невизначеності, політичного популізму, додалися пандемія і глобальна криза. Саме на тлі цих подій і народилися есеї двадцяти п’яти провідних українських інтелектуалів на фокус-тему Українського ПЕН “Що дасть нам силу?”, які спочатку з’явились у виданні “Новое время”. Зібрані під однією обкладинкою, ці тексти відображають непростий період викликів у житті кожного зокрема та України загалом. 

“Відлуння подій, що позбавляли нас сил, і тих, що нам їх додавали, звучало в наших есеях протягом року, – зазначає в передмові до книжки упорядниця видання, виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен. – Водночас кожен автор намагався знайти власну відповідь на питання, де ми можемо знаходити сили під час війни, зневіри, неправди, популізму, глобальної кризи. Коли ж усі написані есеї “переплелися” на сторінках цієї книжки, стало помітно, як вони перегукуються між собою, підхоплюють раніше озвучену думку, перекидають одне одному м’яча на цьому спільному полі пошуку відповідей і рішень”. 

Авторами книжки стали письменники, журналісти, культурологи, філософи, економісти, священнослужителі – Наталка Сняданко, Борис Херсонський, Ірина Славінська, Віталій Пономарьов, Остап Сливинський, Лариса Денисенко, Андрій Любка, Мирослава Барчук, Мирослав Маринович, Маріанна Кіяновська, Сергій Жадан, Катерина Ботанова, Зоя Казанжи, Андрій Курков, Борис Ґудзяк, Степан Процюк, Ярослав Грицак, Олеся Яремчук, Ія Ківа, Микола Рябчук, Володимир Рафєєнко, Ірина Старовойт, Валерій Пекар, Вікторія Амеліна і Тарас Прохасько

Ідея фокус-теми Українського ПЕН 2019/2020 належить літературознавиці Ірині Старовойт. Проєкт есеїв у виданні “Новое время” курувала журналістка Оксана Мамченкова. Обкладинку книжки створила дизайнерка Мирослава Мохнацька. Над виданням також працювали Анастасія Негруцька, Надія Грекович, Анастасія Левкова та Єлизавета Даценко. 

Збірка “Що дасть нам силу?” вийшла в рамках серії “Бібліотека Українського ПЕН”. Нагадаємо, що цього року ПЕН ініціював видання ще двох книжок есеїв: “Мости замість стін” (“Видавництво Старого Лева”) та “Майбутнє, якого ми прагнемо” (“Темпора”).



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери