Re: цензії

18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем
07.03.2024|Богдан Дячишин, Львів
Студії слова єднання
07.03.2024|Василь Добрянський
Гроші пахнуть пригодами
06.03.2024|Валентина Семеняк, письменниця
Майбутнє за вогнярами і мальвенятами
03.03.2024|Ігор Зіньчук
Моя правда
Головна\Події\Зустрічі

Події

12.11.2021|09:05|Буквоїд

У Києві відбудеться акція “Порожні стільці” на підтримку українських заручників Кремля.

15 листопада о 12:00 на Софійській площі відбудеться щорічна правозахисна акція “Порожні стільці” на підтримку українських політв’язнів у Росії й Криму, а також полонених на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Організатори події – Український ПЕН та Центр громадянських свобод.

За ініціативою Міжнародного ПЕН з кінця 1980-х років 15 листопада світ відзначає День ув’язненого письменника, або День порожніх стільців (Empty Chair Day). Порожні стільці на правозахисних акціях цього дня стали символом авторів, які не можуть бути з нами через ув’язнення, переслідування, зникнення чи вбивство. 

Мета заходу – нагадати українцям і світовій спільноті про справи наших громадян, незаконно ув’язнених у Росії та Криму за політичними мотивами, а також закликати представників влади використовувати кожну нагоду для їхнього звільнення.  

Цьогоріч у рамках глобальної кампанії #PrisonersVoice відомі письменники, журналісти, актори та музиканти напишуть листи заручникам Кремля і зачитають їх під час акції на Софійській площі. В подальшому листи зі словами підтримки будуть передані політв´язням. 

Зокрема, участь в акції візьмуть письменник, президент Українського ПЕН Андрій Курков, акторка і телеведуча Наталя Сумська, акторка Римма Зюбіна, співачка Христина Соловій, журналістка, продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська, письменниця і кінорежисерка Ірина Цілик, журналіст, колишній політв’язень Микола Семена. Наприкінці події символічна інсталяція з порожніх стільців з іменами політв´язнів на площі стане нагадуванням про тих, кого незаконно позбавлено волі на окупованих територіях України через їхні переконання чи професійну діяльність.

За інформацією Центру громадянських свобод, станом на сьогодні щонайменше 300 українців перебувають у полоні в ОРДЛО. У тюрмах Російської Федерації та Криму утримують близько 127 громадян України за політичними мотивами, з них – 89 кримських татар. Серед ув’язнених в окупованому Криму – колишній журналіст, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, журналісти Владислав Єсипенко та Олексій Бессарабов, а також громадянські журналісти Сервер Мустафаєв, Асан Ахтемов, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв та Амет Сулейманов.  

Трансляція заходу відбуватиметься на Facebook-сторінках  Крим.Реалії,  Центру громадянських свобод та  Українського ПЕН.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери