Головна\Події\Культура

Події

07.12.2012|21:50|Оксана Чужа, Ужгород

«Неймовірним пригодам Івана Сили» виповнилося п’ять років

Коли письменник Олександр Гаврош взявся за написання повісті «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу» надворі стояв грудень 2005 року.

Тоді автор не міг собі уявити, що його літературний герой - всесвітньовідомий закарпатський силач настільки сподобається читачам, що це змусить його вигадувати все нові й  нові   пригоди для свого дітища, яке в кінці кінців заживе своїм життям.  

У січні 2007 року львівське  «Видавництво Старого Лева» взялося за  видання книжки, презентація якої відбулася вже  через 8 місяців на  вересневому Форумі видавців у Львові. Відтоді  і почалися неймовірні пригоди «Неймовірних пригод».  

У жовтні  у рідному селі силача Івана Фірцака (Кротона) Білках, який став прототипом Івана Сили, книжку презентували за участю найсильнішої людини світу Василя Вірастюка. Маленькі читачі уподобали безхитрісного і відважного атлета і книжка розійшлася з великим успіхом.  

Через  2 роки «Неймовірні пригоди Івана Сили» видали другим накладом. Це спонукало автора розвивати тему далі. Написана за мотивами повісті п´єса «Цирк Івана Сили»  у червні 2011 року отримує першу премію у номінації «Дитяча п´єса» Всеукраїнського літературного конкурсу «Коронація слова». А завдяки  Закарпатському обласному ляльковому театру «Бавка» найдужча людина світу ожила на  театральній сцені.  У  листопаді минулого року в Ужгороді  відбулася прем´єра вистави «Цирк Івана Сили».  


Олександр Гаврош із Дмитром Халаджі, виконавцем ролі Івана Сили під ча зйомок фільму

У березні  2012 року  виходить третій наклад книжки, а Віктор Андрієнко та Ігор Письменний пишуть сценарій за повістю «Неймовірні пригоди Івана Сили», який  отримує перше місце в номінації «Сценарії фільмів для дітей» на «Коронації слова-2012».  Через пару місяців розпочалися зйомки повнометражного художнього фільму «Іван Сила». У стрічці задіяли відомих українських акторів та силових  атлетів. І вже скоро юні українці  зможуть захоплюватися пригодами закарпатського силача з екранів телевізорів. 

Та поки кінофільм запустять у прокат, закарпатські діти навряд чи будуть знати про свого відомого земляка. Книжка  видавалася і продавалася за межами краю, а обласна комісія, що опікується програмою підтримки видання творів закарпатських авторів,  відхилила пропозицію про видання повісті «Неймовірні пригоди Івана Сили» для бібліотек Закарпаття.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери