Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Книжковий ринок

Події

20.08.2020|10:03|Олександр Архангельський, Кропивницький

Цьогорічний ужинок «Степу»

Вийшло друком нове число літературного альманаху «Степ», органу Кіровоградського обласного літературного об’єднання «Степ» ім. Віктора Погрібного. Номери 1 та 2 вийшли під однією обкладинкою, що на суттєво здешевило видання.

Перш за все, кілька слів треба сказати про літоб’єднання «Степ». Воно існує майже 81 рік, з 1939 року – з часу заснування Кіровоградської області. Обласна організація Національної спілки письменників України виникла лише 1984 року, тобто через 55  років, коли в області уже нараховувалося 3 члени НСПУ.

Об’єднавши місцевих літераторів, літоб’єднання всі ці роки фактично виконувало функції Спілки. З 1969 року до моменту смерті в жовтні 2017 літоб’єднанням керував Віктор Олексійович Погрібний – журналіст, публіцист, письменник, поет, видавець і громадський діяч.

Відтоді, останні 3 роки спільноту очолює Ольга Полевіна – письменник, поет, публіцист, критик. Тож, продовжуючи традиції, літоб’єднання щомісяця випускає літературні сторінки в обласних газетах: «Першій міській» та в «Народному Слові», а також – двічі на рік літературний альманах «Степ», який з перервами виходить упродовж 62 років.

Цього року до традиційних рубрик альманаху «Поезія», «Проза», «Пам’ять», «Школа майстерності», «Наші гості» додалися три рубрики: «Музичне мистецтво», «Образотворче мистецтво» та «Письменники дітям». Ці розділи, як і взагалі всі матеріали альманаху, стануть у нагоді вчителям літератури на уроках «Література рідного краю», учителям музики, образотворчого мистецтва, дітям, їхнім батькам, а також широкому загалові читачів для поглибленого ознайомлення з творчістю літераторів області.

Альманах відкриває стаття краєзнавця Олега Бабенка, присвячена півсторічному ювілею театрального свята «Вересневі самоцвіти», яке традиційно проводиться на «Хуторі Надія» – заповіднику, де жив і творив драматург Іван Карпенко-Карий (Тобілевич).

Значну частину матеріалу займають твори В.Погрібного, якому цього року виповнилося б 85. Це його есе про те, як відроджувалося с. Арсенівка, батьківщина І.Карпенка-Карого, новела «Артем», яка рекомендована для позакласного читання, а також фрагмент роману «Честь і гріх».

У «гостях» альманаху побували: знані поети Тетяна та Сергій Дзюби (м. Київ) з підбірками віршів, наш земляк, прозаїк та поет Віктор Терен з фрагментом роману «Гадання на ягнятку» (до речі, цього року Віктор Васильович став лауреатом обласної літературної премії ім. Євгена Маланюка саме за цей роман), Михайло Блєхман (Монреаль, Канада), прозаїк, редактор електронного порталу «Порт-фоліо», з двома новелами та дитяча письменниця Еліна Заржицька (м. Дніпро) з двома казками.

Але основний матеріал – це твори «степівчан», частина з яких нині проживає поза межами Кіровоградщині, але зі «Степом» не пориває.

Традиційно в альманах увійшли підбірки віршів членів НСПУ: Оксани Шпирко, Валентини Кондратенко-Процун, Наталії Бідненко, Людмили Юферової, Ірини Кримської, Ольги Полевіної та Олександра Архангельського. Подарували читачам підбірки віршів Наталія Фесенко, Людмила Макей, Наталія Природна, Тетяна Микитась, Лідія Лаврик, Олександр Антоненко, Світлана Ніколаєвська, Наталія Шмітке, Людмила Ніколаєвська (вінок сонетів), а також дебютанти Надія Чичкан, Борис Касьяновський, Катерина Яловенко, Галина Суржок, Костянтин Колесник.

У розділі «Проза» потужно представлена підбірка з 4 новел Ніни Даниленко, вміщено два фрагменти з неопублікованого роману Наталії Фесенко, новели Людмили Макей, Валентини Кондратенко-Процун, Юрія Кулибаби, Уляни Горяної, Катерини Катаровської, Галини Суржок, Олексанра Антоненка, а Олександр Архангельський виступив як новеліст та автор прозаїчних мініатюр.

Цікавим вийшов розділ «Письменники дітям», де опубліковані казки та оповідання Ольги Полевіної, казка у віршах Людмили Ніколаєвської, вірші Наталії Шмітке та Олександра Архангельського.

У рубриці «Музичне мистецтво» розмішені сім есе з неопублікованої книжки Ольги Полевіної про визначних композиторів (у тому числі й про українських – С.Гулака-Артемовського, М.Лисенка та М.Леонтовича).

Заслужений художник України Андрій Надєждін виступив як есеїст з двома дописами: про свого батька, народного художника України Михайла Надєждіна, 85-річний ювілей якого відзначили цього року, та про колегу Ігоря Смичека.

Насамкінець варто наголосити, що альманах виданий за підтримки обласної ради, ОДА, департаменту культури, обласної організації Національної спілки краєзнавців України та літоб’єднання «Степ».

Над випуском працювали: головний редактор Ольга Полевіна, редактори Олександр Архангельський, Людмила Макей, Оксана Рибченкова, коректор Людмила Островерх, художник Андрій Надєждін. Видавець – видавництво «Імекс-ЛТД», м. Кропивницький (директор Тамара Саміляк).

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери