Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Re:цензії

09.03.2024|19:58|Ігор Зіньчук

Свідомий вибір бути українцем

Про книгу Феодосії Колесник «Історії воїнів ЗСУ про нашу животворну мову».

 

Книга філологині Феодосії Колесник «Історії воїнів ЗСУ про нашу животворну мову» це  збірка зворушливих, реальних, правдивих життєвих історій воїнів Збройних сил України, які нас захищають на фронті в цю мить. На жаль, декого із цих Героїв вже немає серед нас.

Для авторки написання цієї книги стало глибоко особистим досвідом, тому що знала  особисто кожного воїна, чия історія увійшла в книгу. Окрім цього, рідний брат авторки, воїн Юрій Колесник віддав життя в боях за незалежність та територіальну цілісність України у 2017 році.

Кожна історія вибудувана навколо питання значення української мови в житті воїна, важливості  рідної української мови для формування світогляду, національної ідентичності, сомоусвідомлення людини, як представника української нації.

Пані Феодосія наполегливо та невтомно працює над розвитком національно –патріотичного виховання дітей та молоді, а також у тимчасових прихистках, із внутрішньо –переміщеними особами, які перебувають тут у Львові та на Львівщині. Книгу видано за підтримки Департаменту освіти і науки львівської обласної військової адміністрації у рамках «Комплексної програми посилення державотворчої й консолідаційної ролі української мови у Львівській області на 2023-2026 роки».

Коли читаєш ці історії, то відчуваєш біль, бо ми щодня на цій страшній війні втрачаємо мужніх, цілеспрямованих людей, які могли б працювати для успішного розвитку рідної країни, а зараз жертовно виборюють для нас із вами право жити вільно у своїй Незалежній Україні, говорити своєю мовою, мати свою історію, культуру, мистецтво;. Українські чоловіки та жінки віддають життя за право України та нашого народу бути у сучасному світі, як  європейська, демократична держава, народ якої, ось уже впродовж 10 –ти років бореться проти жорстокої війни, яку росія розв`язала в Україні.

На сторінках книги розміщено історії українських військових.

Герої дуже відверто розповідають наскільки українська мова допомагає на лінії фронту, а трапляються ситуації, коли допомагає вберегти життя. Захисники України діляться з авторкою книги своїм болем від втрати побратимів. Деякі історії воїнів Феодосія Колесник записала в госпіталі, де захисники проходили реабілітацію після складних поранень.

Наші захисники наголошують на важливості повернення до національної пам`яті, пам`яті роду, збереженні та пропагуванні української мови, культури, історії України, національних традицій нашого народу, розповідають про побут на війні, про те, чому  важливо показувати «приклад власної мовної стійкості».

Попри те, що в історіях присутній біль, кожна з них сповнена особливого життєствердного світла, віри в Україну, майбутнє нашої держави. Навіть після завершення цієї жорстокої, страшної війни потрібно багато працювати для того, щоб українська мова була більш поширена на тимчасово окупованих територіях України.

 Важливо, що герої книги звертають увагу читача на те, що саме мова стала однією з причин початку цієї війни, адже росіяни намагаються виправдати свої обстріли, знищення цілих міст сходу і півдня України «захистом російськомовних українців», авторка фактами доводить, що таке поняття є штучним, невиправданим, бо багато залежить від свідомого вибору людини бути українцем, бажання людини послуговуватись в побуті українською мовою. Цікаво, що Феодосія Колесник не стільки словами, а діями, власною роботою сприяє популяризацію української мови і саме в цьому вбачає свій внесок у боротьбу українського народу за своє майбутнє, яка триває зараз.

Книгу «Історії воїнів ЗСУ про нашу животворну мову» варто прочитати усім, кому не байдужі життєві історії мужніх Героїв, які ціною власного життя і здоров`я виборюють для нас з Вами надію на новий день. Тож, будьмо вдячними нашим захисникам і наближаймо перемогу та мир для України спільними зусиллями, адже наша сила – в єдності і лише разом ми можемо здолати російських загарбників – окупантів, які прагнуть нас знищити.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери