03.03.2024|20:00|Ігор Зіньчук

Шонда Раймс. Рік, коли я казала «так»; переклад з англ. Юлі Масюкевич, Львів: «Видавництво Старого Лева», 2024 – 328 с.

Кожна книжка з`являється в моєму житті саме тоді, коли мені це найбільше потрібно для того, аби підтримати, додати наснаги, зрозуміти, що перебуваю на правильному шляху. Саме так відбулося, коли прочитав книгу Шонди Раймс «Рік, коли я казала «ТАК» у чудовому перекладі з англійської мови Юлі Масюкевич.

Саме завдяки невтомній, самовідданій праці перекладачки, у читача виникає враження, що читаєш текст, наче в оригіналі; вдається цілком зосередитися на змісті тексту, його глибинній сутності, тих сенсах, мотиваційних посилах, які Шонда Раймс хотіла донести до американського читача, А Юля  блискуче передала все це нам рідною мовою. Саме тому починаю текст свого огляду цієї книги з окремого «дякую» перекладачці, щиро зичу їй нових цікавих проєктів спільно з креативною командою «Видавництва Старого Лева», що створює літературу, яка надихає, мотивує, спонукає до творчого читання, осмислення тексту.

За жанром книга «Рік, коли я казала «ТАК» - мотиваційна бізнес-література. Шонда Раймс  - сценаристка, продюсерка телесеріалів «Анатомія Грей», «Скандал» та інших.  В своїй книзі авторка дуже щира зі своїм читачем, надзвичайно відверто розповідає про те, як боялася публічних виступів, боролася із зайвою вагою, наскільки безмежно любить своїх трьох дітей, батьків, сестер та братів.

Шонда просто ділиться історією свого життя, власними страхами, проблемами, своїм шляхом до успіху. Примітно, що для авторки успіх, визнання телеглядачів Америки це – лише шлях до змін, прийняття себе та свого тіла таким, як ти є; це – щоденна, виснажлива наполеглива праця над собою. Авторка – чорношкіра американка. До того, як досягла висот на телебаченні вона стала володаркою багатьох нагород, жінка часто стикалася з упередженнями в своєму житті. В своїх серіалах вона «змінювала обличчя американського телебачення», висвітлюючи теми, які раніше  вважалися «табу» у суспільстві, вона показувала і розповідала про людей, які для суспільства були інакшими, чи то через колір шкіри, сексуальну орієнтацію, стан здоров`я або стосунки у шлюбі. Саме ця «інакшість» є для Шонди важливою. Своєю книгою вона доводить, що у «кожного є своя версія щастя», кожна людина має право жити і творити так, як вона цього хоче. Саме творчість є для авторки потужним джерелом натхнення, вона відверто зізнається про свою пристрасть до роботи на телебаченні, звичку «заїдати стрес» і розповідає, як їй вдалося суттєво схуднути. Вона вчить читача любити і прийняти своє тіло таким, яким воно є і вчить любити себе, шукати свій власний шлях до успіху, що ніколи не буде схожим на шлях іншої людини, тому що це саме ваш шлях і ніхто не має права засуджувати чи повчати... Вірніше це ви самі обираєте чи зважати на певні поради, слова, висновки, погляди, думки, як їх сприймати.

«Рік, коли я казала «ТАК» це про те, як долати життєві виклики, ставати впевненішими, досягати нових цілей. «...Усе, ким ти є, уся твоя сутність відображається тобі назад. Якщо бачиш щось у собі, то здатна побачити це в інших. А те, що люди бачать у тобі, вони здатні помітити й у собі».

Так, це книга про жінок, але не лише для жіноr. Бо важливо «не лише мріяти, а й діяти», перестати відмовлятися від нових можливостей, які життя «підкидає» тобі, як виклик. Однак лише ти можеш перетворити цей виклик на новий шанс, який допоможе досягти успіху. Все можливо, якщо поруч люди, які вірять у твої сили, а серце сповнене вдячності за новий день.