Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Re:цензії

12.12.2020|12:12|Таміла Остапчук

Пошуки Бога в романі Володимира Даниленка «Ніч із профілем жінки»

Володимир Даниленко. Ніч із профілем жінки: роман. – К.: Академія, 2020. – 224 с.

Перша половина сімдесятих років ХХ століття. У Туровці під Житомиром з’являється нічний привид, що  активізує релігійне життя краю. Нічна істота вривається в життя людей, у яких є серйозні проблеми з мораллю. Після зустрічей з нічною жінкою жорстокі стають добрими, пияки перестають пити, скупі починають соромитися своєї скупості, байдужі до своїх близьких вперше відчувають любов, блудниці кидаються в церкву відмолювати гріхи. Привида називають Дівою  Марією і нічною жінкою. Щоб зупинити неконтрольований сплеск релігійної активності краю, КДБ присилає оперативного працівника й журналістку газети, які не можуть виявити, хто ця загадкова істота, що спритно обходить збройні облави і пастки. В епіцентрі дивних  подій опиняються підлітки, що теж намагаються з’ясувати, хто стоїть за появою загадкової нічної жінки. 

В центрі роману – харизматичний підліток Борик Першко, що пережив стан клінічної смерті й після цього став дивно, як  для свого віку, поводитися: читати філософську і релігійну літературу й говорити, як  месія. Його антагоніст Михайло Редчич пропонує Борику дізнатися, хто розбурхав патріархальний спокій, зчинивши переполох у Туровці, і з властивою для підлітків запеклістю вони  починають своє розслідування.

Серед їхніх знайомих усе більше стає жертв, що потерпіли від зустрічей з нічною жінкою. Деякі з них потрапляли  в химерний простір, де жили давно померлі жителі Туровця, які  спокутували там свої гріхи.

Роман про богошукання «Ніч із профілем жінки» Володимира Даниленка зачіпає проблеми психології та моралі людини, яка розривається між раціональним світоглядом, побутом та переосмисленням віри у вищу реальність. 

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери