Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Новини\Історія/Культура

Новини

09.02.2016|12:06|Буквоїд

Ренс Бод. «Забуті науки. Історія гуманітарних наук»

«Забуті науки» (Історія гуманітарних наук) – це по своєму унікальна праця, оскільки її автор чи не вперше робить огляд і систематизує історію виникнення розвитку та видозмін наукового і культурного пласту, який ми зараз узагальнено звемо «гуманітарними науками».

Ренс Бод, професор інформаційних та наукових гуманітарних наук в Амстердамському університеті створив першу доступну оглядову історію гуманітарних наук з моменту їхнього зародження (бл. 600 року до нар. Хр.) і аж до початку XXI століття.

У "Забутих науках" в захопливій формі розповідається, як виникло вивчення мови, музики, мистецтва і літеатури і як воно розвивалося. Даються відповіді на запитання, чи існувала до певної міри якась єдність цих наук, чи вони були від початку були роздрібленими? Як розвивалися гуманітарні науки у Китаї, Індії, Африці та інших регіонах? Також описується як гуманістичні науки були втиснуті в біблійні рамки в Європі і як гуманісти у XV ст. зуміли від них звільнитися. Розповідається про те, як філологія перетворилася на могутню зброю гуманістів, які стояли біля колиски перевороту нашого уявлення про світ. Описується період, коли гуманітарні науки впливали на природничі науки у всіх галузях: від ботаніки, астрономії, фізики до географії.

Автор також приділяє увагу історії розгалуження гуманітарних і точних наук, що відбувалося упродовж XVIII ст. і тому, як у XIX ст гуманітарні науки сягнули висот, але відтоді використовувалися переважно лише у націоналістичних цілях. У наступному столітті гуманітарні науки звільняються як з-під класичного, так і націоналістичного гніту, знову позначаючись на точних науках, від генетики до інформаційної технології. Таким чином, наприкінці ХХ ст. знову розмивається традиційна різниця між цими науками.

Переклад з нідерландської: Ярослав Довгополий.

Ренс Бод. Забуті науки. Історія гуманітарних наук. К.: Видавництво Жупанського. 2015.  



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери