Головна\Події\Презентації

Події

23.08.2023|19:08|Буквоїд

6 книжок до Дня Незалежності, які варті уваги

Цього року День Незалежності — особливе свято для всіх нас. Це свято пам´яті та вдячності за жертви та героїзм тих, хто віддав своє життя за незалежність та мир в Україні.

Ми вдячні за можливість святкувати цей день військовим, добровольцям, лікарям та всім, хто прагне до кращого майбутнього та бореться заради цього. Сьогоднішній День Незалежності також нагадує, що кожен з нас має відповідальність за майбутнє України, за те, яку країну ми хочемо залишити нашим нащадкам.  Ми підготували символічну добірку книжок, на які варто звернути увагу.

Сергій Руденко «Бій за Київ»

Видавництво «Фабула»

 

 

 

Книга «Бій за Київ» складається з 17 розділів, кожен з яких пропонує глибокий аналіз різних аспектів оборони столиці. Руденко відступив від загальних штампів та пропонує читачеві чітку панораму битви, яку можна відчути через слова. Серед основних героїв книги — захисники Києва, люди, які взяли на себе відповідальність за майбутнє міста та всієї України. Вони —  справжні герої, чиї дії показали дух нації, волю до перемоги та незламність. Руденко знайшов важливий спосіб викласти їхні історії, дозволяючи нам зрозуміти важливість кожного внеску в бій за Київ.

 

Анастасія Левкова «За Перекопом є земля»

Видавництво «Лабораторія»

«За Перекопом є земля» — це спроба пролити світло на півострів та материк з несподіваного ракурсу. Головна героїня разом зі своєю подругою Аліє веде нас від дитинства в 1990-х роках аж до складних подій 2014-го, коли росія окупувала півострів. Авторка протягом більш ніж 10 років провела понад 200 інтерв´ю з 50 людьми, щоб допомогти читачам відчути душу і життя цього незвичайного місця. «Цей роман – яскравий приклад злиття художньої майстерності та глибокого дослідження суспільства. Він стає першим успішним відображенням складної історії Криму в сучасній українській літературі.  Читаючи цю книжку, кожен кримчанин відчуває пульс останніх двадцяти років – трагедії, радості, надії та розчарування. «За Перекопом є земля» — це книжка, яка вкотре доводить, що Крим — це Україна. І ми незабаром будемо разом, вдома.

Люк Гардінґ «Вторгнення»

Видавництво «Віват»

 Автор бестселерів The New York Times, як-от «Змова» та «Досьє Сноудена», Люк Гардінґ пропонує репортаж про жахливе вторгнення росії в Україну – найважливішу подію року та поворотний момент у міжнародній політиці. У цій розповіді кореспондент The Guardian і The New York Times Люк Гардінґ розповідає про російське вторгнення в Україну. Саме в Києві, 24 лютого 2022 року, перед світанком, коли росія розпочала серію жорстоких атак, Гардінґ був на місці подій. І він був вражений стійкістю  і мужністю українського народу, готового пожертвувати всім для захисту своєї національної свободи. Автор їздив Україною та фіксував свідчення людей та злочини, які вчинила рф.

 

Олена Грицюк  «Чернігів-2022. Війна цивільними очима»

Видавництво «Ранок»

Олену Грицюк, чернігівську архітекторку, війна застала вдома, у розпал звичних справ і спроб улаштувати особисте життя. Намагаючись уберегти близьких, якось організувати воєнний побут і допомогти людям довкола, вона фіксує все, що відбувається з нею в блокадному місті, у нотатках, дописах і повідомленнях. Після евакуації ці уривки було зібрано в книжку, яка демонструє, наскільки звичайні люди не готові до війни. Адже до такого неможливо підготуватися: раз у раз поставати перед вибором, не знати, чи настане завтра, та щосекунди хвилюватися за своє життя, життя близьких, ба навіть життя незнайомців.

 

«Коли говорять гармати… Антологія української воєнної прози ХХ століття», упорядниця Віра Агеєва

Видавництво Yakaboo Publishing

У цій антології зібрано тексти українських класиків, які у своїх творах показували війну — громадянську, червоний терор,  Другу світову. Тоді мільйони людей загинуло, втратило домівки, змушено було змінити власні переконання задля виживання або шукати кращої долі в інших країнах, завжди відчуваючи пустку від втрати батьківщини. Ці твори нагадують, що сучасна війна — не новина, а подібний досвід українці переживали й раніше. Це пошук точки опору, щоб вижити й перемогти сьогодні.

 

Володимир В’ятрович «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну».

Видавництво Фабула/Ранок

 Ця книжка розповідає про війну, яка знову загострилася 24 лютого, а насправді триває уже століття. Автор аналізує історичні корені подій, що впливають на життя мільйонів українців сьогодні, розкриває історію протистояння, а не єднання. Книжка пропонує глибоке розуміння нашого історичного шляху. Володимир В’ятрович спеціалізується на дослідженні українського руху опору. Його книжка складається з 45 розділів, у яких міститься 45 важливих життєвих уроків історії. Ці уроки маємо засвоїти, щоб захистити незалежність та існування держави Україна. Ці розділи порушують 45 значущих питань, які впливають на кожного з нас, і від їх вирішення залежить майбутнє українців.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери