Re: цензії

18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем
07.03.2024|Богдан Дячишин, Львів
Студії слова єднання
07.03.2024|Василь Добрянський
Гроші пахнуть пригодами
06.03.2024|Валентина Семеняк, письменниця
Майбутнє за вогнярами і мальвенятами
03.03.2024|Ігор Зіньчук
Моя правда
Головна\Події\Презентації

Події

23.08.2019|14:33|Буквоїд

Виходить друком книжка оповідань, написаних Олегом Сенцовим в ув’язненні

Чотири роки тому, 25 серпня2015року,Олег Сенцов - кінорежисер, сценарист, письменник, громадський активіст - був засуджений російським судом за звинуваченням у тероризмі до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. Заарештували і ув’язнили його2014року в Криму після анексії півострова Росією.

 Попри те, що Олег є політичним в’язнем у РФ і має змогу спілкуватися з рідними та близькими лише листами, які цензурує колонія, він продовжує писати книжки. І зараз виходить його нова збірка автобіографічних оповідань «Маркетер», яку він написав уже в колонії. Книга виходить у «Видавництві Старого Лева» спільними зусиллями з Українським ПЕН та за допомоги Анастасії Чорної, кастинг-директорки фільмів Олега Сенцова.

«Вже 5 років Олег Сенцов перебуває в ув´язенні, - наголошує головна редакторка «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка. - Ми знаємо, яке тривале голодування він витримав і не зламався. І те, що у в´язничних стінах він пише прозу – це свідчення великої мужності, сили духу і постійної роботи над собою. Олег ніби робить ревізію свого життя, згадує свою юність і часи формування характеру, становлення себе як особистості. Ці оповідання дуже біографічні, а поза життям самого героя оповідань постає непривабливо сувора доба на зламі двох суспільних ладів, на зламі цінностей».

«Якщо оповідання, що ввійшли до збірки «Жизня», були написані Олегом близько 10 років тому, то тексти для «Маркетера» – це проза, яка вже з’явилася під час його ув’язнення, - зауважує Тетяна Терен, виконавча директорка Українського ПЕН.  - Це друга частина автобіографічної трилогії, в якій Олег повертається у своє студентське минуле, і знову йому вдається написати не лише про себе, а й про всіх нас, хто жив і шукав себе в той час. Неможливо насправді уявити, як можна творити в колонії, але писання для Олега сьогодні є великою підтримкою. Водночас кожна його нова книжка – це можливість нагадати нам і світу не лише про долю Олега, а й про справи всіх українських заручників Кремля. Так література стає сильним інструментом правозахисту».



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери