Re: цензії

18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем
07.03.2024|Богдан Дячишин, Львів
Студії слова єднання
07.03.2024|Василь Добрянський
Гроші пахнуть пригодами
06.03.2024|Валентина Семеняк, письменниця
Майбутнє за вогнярами і мальвенятами
03.03.2024|Ігор Зіньчук
Моя правда
Головна\Події\Книжковий ринок

Події

13.03.2018|08:15|Буквоїд

В Україні з’явиться книжка про еко-відповідальність та інклюзію

Історія про те, як допомогти звірятам у зоопарку, як тварини потрапляють у вольєри та чому зоозахисники виступають проти їх перебування у цирку, виходить у «Видавництві Старого Лева».

Нова книжка Оксани Лущевської  - «Опікуни для жирафа» - поєднує тему еко-відповідальності та інклюзивності, розповідає історію підтримки у сім’ї та піклування про оточуючих. Ілюстрації, що чудово доповнюють розповідь, створила Євгенія Гайдамака.

За сюжетом, шестирічна Оля дуже не любить носити оклюдери для очей. Що вона точно полюбляє, то це піклуватися про тваринок. Тож мама шиє Олі кольорові оклюдери у вигляді звірят, а братик Даня надягає їх за компанію,щоб підтримати сестру. Разом з татом вони вирушають у зоопарк, аби заопікуватися кимось із тамтешніх мешканців. Тож книжка Оксани Лущевської  - не лише про любов до тварин. «Опікуни для жирафи» - про вміння прислухатися одне до одного, будувати гармонійні стосунки в сім’ї та з навколишнім середовищем.  « У моєму тексті родина починає опікуватися жирафом, -  розповідає письменниця.  -  Подібні  програми справді є в  Київському зоопарку . Участь у них підготує дитину до розуміння відповідальності перед тваринами, до багатогранності аспекту зоопарку. Діти часто сприймають зоопарки як розвагу. Важливо, на мою думку, пізнавати більше. Можливо, ці діти будуть потому створювати центри опікунства, рятувати тварин, ставати ветеринарами, дослідниками… Врешті просто допомагати бездомним тваринам із вулиць. Як мій тато».

Важливим моментом у книжці «Опікуни для жирафа» є історія головної героїні Олі, що носить тканинну заплатку на окулярах - оклюдер. Розповідь про Олю пояснить маленьким читачам, що таке оклюдери та навчить їх добре реагувати на діток із закритим скельцем окулярів. « Остаточно текст склався, коли я зустріла дівчинку, яка носить оклюдери, щоб вилікувати «ліниве» око , - каже Оксана Лущевська. -   Якщо цього не робити, то є загроза, що в дитини буде косити око. Коли я зустріла дівчинку Марусю – щасливезну усміхнену дитину! – яка носить різноманітні оклюдери, то зрозуміла, що вона і є моїм основним ключиком до тексту, який довго не писався... Дуже шкода, що дітки, які носять оклюдери, майже не присутні у дитячій літературі, адже це допомогло б з розумінням цієї проблеми у реальному житті та сприйнятті однолітками. Цю ж думку я почула й від мами Марусі. Дякую ілюстраторці Жені Гайдамаці, що зуміла погратися цими серйозними темами і зробити її багатогранною та насиченою кольорами життя».

Оксана Лущевська  – дитяча письменниця, поетеса, літературознавиця. Авторка понад двадцяти дитячих книжок, з яких у «Видавництві Старого Лева» з´явилися «Друзі за листуванням», «Мама по скайпу», «Інший дім», «Задзеркалля», «З води у воду», «Опікуни для жирафа». Родом з містечка Тальне на Черкащині, мешкає у США.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери