Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

13.06.2016|08:29|Друг читача

21 дієвий спосіб впорядкувати своє життя: поради з книги «Зроби це зараз!» Брайана Трейсі

Брайан Трейсі. Зроби це зараз. 21 чудовий спосіб зробити більше за менший час. — Харків: Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. — 111с.

Кожен із нас ставить перед собою життєві цілі. Проте, просто записавши їх на папір, чекати на їх здійснення доведеться довго. Тому всі успішні люди добре розуміють, що цілі — це лише вектори для руху в правильному напрямку. Головною в дорозі до власних цілей та мрій є важка щоденна робота, зокрема її правильна організація та планування.

Відкинути все зайве, чітко сформулювати свою ціль та застосовувати прості та ефективні правила організації часу вчить нас книга «Зроби це зараз!» Брайана Трейсі.  Автор — професійний лектор, консультант, фахівець у сфері особистісного розвитку й мільйонер, який вміє максимально ефективно використовувати свій час. Він ділиться по-справжньому корисними порадами з особистого тайм-менеджменту.

Головним принципом книги можна вважати «правило трьох Р». Йдеться про Рішення-Режим-Рішучість. І, справді, якщо простежити процес досягнення цілей, то можемо коротко означити його саме цими трьома словами. Адже спершу ми приймаємо рішення, згодом повинніпослідовно у визначеному режимі виконувати певні дії, а також не зупинятися й не сумніватися, тобто бути рішучим у своїх переконаннях.

У книзі автор пропонує 21 простий та дієвий спосіб впорядкувати власний режим роботи: встигнути зробити більше за менший час! Отож, як ефективно організувати свій час? Наводимо деякі зі способів.

 

«Накрийте на стіл». Чи знали ви, що лише 3% дорослих людей мають чіткі, записані на папері цілі? При цьому саме вони досягають у рази більше, аніж ті, хто не завдає собі такого клопоту. У книзі автор пропонує цілу систему формування цілей і саме цей крок, на його думку, має бути першим у вашому рішенні використовувати свій час ефективніше:

«Чітко сформульовані та записані цілі мають  значний  позитивний  вплив на ваше мислення. Вони мотивують вас і спонукають до дії (…). Цілі — це паливо в печі досягнення » (с. 19).

Отож, перш ніж розпочати роботу, накрийте на стіл — думайте на папері!

 

«Зосередьтесь на діяльності, а не на виконанні». Часто, активно пропрацювавши цілий день, ми не бачимо результату нашої роботи. Вся справа в тому, що ми зосереджуємося на не важливих завданнях, адже психологічно їх виконувати нам значно легше. Тобто працюємо на кількість, а не на якість. Натомість по-справжньому цінні завдання, які можуть змінити наше життя на краще, є найскладнішими, й ми часто відкладаємо їх на потім. Брайан Трейсі пропонує перед початком роботи завжди запитувати себе:

«Це завдання належить до 20% найважливіших чи до решти 80% діяльності? » (с. 26).

Не варто піддаватися спокусі вирішувати малі завдання. Найперше слід з’їсти найбільшу жабу!

 

«Рухайтеся від бочки до бочки». Суть цього принципу полягає в тому, щоб дисциплінувати робити себе один крок за один раз. Тобто рухатися від першої точки до другої, від другої до третьої, послідовно проходячи свій шлях:

«Ваше завдання поляга є в то му, щоб іти так далеко, як ви бачите. Пізніше ви побачите більше  і зм ожете піти далі » (с. 61).

 

Особливо актуальним сьогодні є правило-заклик «Позбудьтесь технологічного рабства».Сучасні технології можуть бути нашими найкращими друзями, або ж… ворогами. Метою їхстворення було значно підвищити швидкість передачі інформації, спростити життя. Натомість наше нав’язливе бажання безперервно спілкуватися, слідкувати за всіма новинами не лише забирає час, а й втомлює нас психологічно. На чий бік пристати обирати нам! Щоб не потрапити в «технологічне рабство» автор пропонує застосовувати правило 80/20. Відоме це правило ще як закон Парето, згідно з яким лише 20% діяльності дають 80% результатів. Тобто із 100 листів та повідомлень, які ви отримуєте, лише 20 є справді важливими. І, вочевидь, іще менше їх число потребують негайного вашої відповіді! Звичайно, одним із найкращих правил поводження із технологіями є правило «не вмикай»:

«Боріться із бажанням увімкнути комунікаційні пристрої, щойно прокинетеся зранку. (…) Навмисне створіть зони тиші у своєму житті, де ніхт о й ні що не зможе прорватися до вас » (с. 88).

Для того, щоб мати змогу зосередитися на справді важливих речах, ми повинні привчити себе сприймати технології як слугу чи помічника, а не господаря нашого часу.

Серед інших порад автора ви знайдете й інші прості практичні правила на щодень:

заздалегідь плануйте кожен день;думайте про наслідки;зосередьтеся на сферах ключових результатів;удосконалюйте свої ключові навики;діліть завдання на частини;мотивуйте себе діяти;розвиньте відчуття крайньої необхідності.

Книга написана максимально доступно, добре структурована. Запропоновані правила в ній описані чітко та просто, кожен розділ закінчується висновками, де виділені завдання, які допоможуть вам практично втілити запропоновані поради вже зараз. Напевно, саме така доступність і стало однією з причин її шаленої популярності в цілому світі. Адже сьогодні продано понад один мільйон примірників видання, а саму книгу перекладено 40 мовами.

Мар’яна Зеленюк



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери