Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Новини

27.09.2013|12:56|Буквоїд

«Жінки в космосі» Людмили Щербанюк – перше видання про жінок- астронавток на пострадянському просторі

Ви думали їх було дві чи три? А їх – майже шістдесят. Ви думали, у них не може бути звичайного сімейного життя, а у деяких з них по три-чотири дитини.

Ви думали, що треба бути льотчиком-випробувачем, щоб потрапити до їхніх лав, але більшість з них не пов’язані з авіацією. Вони – жінки-астронавти! 

Що ми про них знаємо? Дуже мало. Чому? Тому що на просторах нашої батьківщини та сусідніх з нею країн, дотичних до слави радянської космонавтики, про жінок на орбіті майже нічого не написано, а те що написано – майже недоступно. Хто читав книгу Валентини Терешкової «Всесвіт – відкритий океан!», чи біографічну сповідь Світлани Савицької «Учора і завжди»? А про жінок-астронавтів зі США чи інших країн і говорити нічого – просто якась інформаційна чорна діра.

І ось  до 50-річчя польоту першої жінки за межі атмосфери Землі вийшла книга Людмили Щербанюк «Жінки в космосі». 

Автор зацікавилася долею зіркових жінок ще у 2010 році, коли почала писати та публікувати в Інтернеті невеликі замітки про жінок-астронавтів. За цей проект вона навіть отримала відзнаку гендерної рівноваги «Весна-2011» від Інформаційно-консультативного жіночого центру. Згодом цікавість переросла у захоплення і непереборне бажання поділитися відкриттями, зробленими у незвіданих світах життя жінок, яким доводилося, часто неодноразово, долати сили земного тяжіння. 

Що ж чекає допитливого читача, який вирушить мандрувати біографічними орбітами героїнь космосу? Вони розкажуть йому:

- про їхнє дитинство, як формувався їхній характер і як їм спало на думку додати космічний скафандр до свого гардеробу,

- про їхню освіту – що вони робили для того, аби підготуватися до своєї майбутньої кар’єри, щоб у належний день і час бути готовою скористатися своїм шансом;

- про відбір в космонавти чи астронавти – як їм вдалося стати кращими серед кращих;

- про космічні польоти – чим жінки займаються в космосі? Чи відрізняється їхня робота на орбіті від справ чоловіків? Що відчувають жінки в умовах мікрогравітації? Як вони описували Землю і космос, перебуваючи «там»?

- про їхнє життя між польотами та після них – сімейні відносини, чи можуть вони народжувати та виховувати дітей, як їм вдається поєднувати вимогливу професійну кар’єру зі щоденними турботами дружин і мам, чи бувають у них любовні драми врешті-решт! 

Та й взагалі, якою має бути жінка, щоб полетіти у космос? Автор робить спробу відповісти навіть на це питання, розмістивши в книзі фізіономічні портрети жінок-астронавтів, що є першою в історії вивчення пілотованої космонавтики спробою дати психологічну характеристику космічних мандрівників лише за рисами їхнього обличчя. 

Читач також дізнається про астронавток, чиї діди чи батьки народилися в Україні; українку, яка була дуже близькою до космічного польоту, і навіть пройшла певну підготовку в США; жінку, яка побувала на орбіті у віці 53 років; рекордсменку серед чоловіків і жінок з тривалості перебування у відкритому космосі; першу жінку-пілота та командира космічного човника; шістьох жінок, які побували у космосі по п’ять разів; ветерана двох космічних польотів, яка народила чотирьох дітей; двох жінок-командирів Міжнародної космічної станції; жінок, які є єдиними від своєї країни злітали в космос; жінку, яка пробігла марафон на орбіті й виконала програму змагань з триатлону; єдину жінку, та ще й мусульманку, яка самостійно оплатила свою подорож на орбіту, а ще… Втім, цей перелік, здається, безкінечний, як Всесвіт, і він так само постійно розширюється. 

До того ж, додайте до всього описаного вище безліч яскравих ілюстрацій, і Вам не захочеться розставатися з цією книгою, справжнім джерелом натхнення на кожен день і на будь-якій сторінці… 

Тож хутчіш замовляйте книгу «Жінки в космосі» – на відміну від Всесвіту, її тираж досить обмежений. 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери