Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

Топ-12 книжок для дітей з авторським художнім оформленням

Що важливіше – зображення чи слово? Вдала ілюстрація, що доповнює чи розширює текст? Ловіть підбірку найкращих дитячих видань від Старого Лева, створених письменниками-художниками, читати й розглядати які – суцільне задоволення для всіх, незалежно від віку. Це топ від класичних книжок-картинок до сучасних ілюстрованих історій та казок.

«До нас на чай заходив тигр!», Джудіт Керр
 
Ось уже понад пів століття до дітлахів усього світу на чай заходить тигр – у вигляді найвідомішого «смугастого» бестселера та лонгселера, продажі котрого лише у Великобританії сягнули позначки більше мільйона примірників. Дебютна книжка-картинка Джудіт Керр виникла з улюбленої казочки, що раз-у-раз оповідалася авторкою своїм дітям перед сном. До речі, цю історію нещодавно екранізували – як 30-хвилинний мультфільм («The Tiger Who Came To Tea»), – в якому знімається зокрема британський актор Бенедикт Камбербетч.
 
У центрі оповіді – великий пухнастий, дуууже голодний, проте ввічливий тигр, що якось, завітавши у гості до дівчинки Софі та її мами, з’їв і випив геть усе, що було вдома, навіть воду у крані! Тож сім’я вирішуєповечеряти у кафе, а повертаючись додому, купує «величе-е-е-езну бляшанку тигрячого корму на випадок, якщо тигр знову зазирне до них на чай».

Каріна Схапман, «Сем і Джулія в театрі»
 
2008 року голландка Каріна Схапман вирішила написати книжку для дітей, черпаючи натхнення у книзі зі свого дитинства – «Мишачого дому» Клінхе Дооренбоса. Спочатку змайстрували будиночок для хвостатих героїв – з картонних коробок, пап’є-маше, автентичних тканин 50-70-х років та різного дріб’язку, – у ньому є фасад, бік й тильна сторона, більше сотні кімнат, коридорів та балкончиків, а кожна квартирка оповідає свою власну історію. Усіх мешканців Мишачого дому теж власноруч виготовила авторка, стверджуючи, що поки вона будувала різні кімнати, казки про друзів-нерозлийвода – Сема та Джулію – поставали самі.
 
Граючи у скляні кульки, Сем і Джулія натрапляють на блискучий камінчик, котрий ховають до своєї скриньки: хтозна, чи не щасливий він? Невдовзі у Сема – виступ в театрі, а мишеня страшенно хвилюється, тож удача ой, як знадобиться йому! На лихо, якраз перед початком концерту камінчик губиться… Та чи справді Семова гра на трубі залежить лише від камінчика?

Емілія Дзюбак, «Рік у лісі»
 
Це чудова природознавча книга-розглядалка для найменших від знаної польської художниці Емілії Дзюбак. У доробку авторки близько 40 проілюстрованих нею дитячих видань. Усі свої малюнки авторка виконує у цифровому форматі, користуючись планшетом Wacom та програмою Adobe Photoshop.
 
Дванадцять ретельно промальованих розворотів-місяців – це унікальна нагода довідатися, як проживають разом цілий рік мурашки, куріпки, бобри, вовки, лисиці, фазани, лосі, зубр та ще 40 видів інших лісових мешканців: хто спить вдень, а хто – вночі, хто на кого полює, хто впадає у зимову сплячку, а також, хто постійно робить каверзи пану лісничому… Наприкінці книжки є лабіринт, пройшовши який допоможете героям віднайти свою пару або відшукати те, про що вони мріють.

 
Мацєй Шимановіч, «Гномики. Факти, міфи, нісенітниці»
 
Усім відомо, що книжками не можна трусити, бо в них можуть змішатися букви. Але це дрібниці, порівняно з тим, що роблять гномики, яким нудно. А в казкових гномиків є причина, аби нудьгувати, – бо ж як довго можна жити в тій самій казці?..»
 
Яскрава, дотепна, бешкетливо-розважальна енциклопедія гномознавства від польського ілюстратора та дизайнера комп’ютерних ігор Мацєя Шимановіча. На сторінках цього віммельбуха розмістилося понад 465 гномиків, – хатніх, казкових, лісових, горщикових та навіть космічних, – роздивляючись котрих ви дізнаєтесь, наприклад, звідкіля вони беруться і чим полюбляють ласувати, яка їхня анатомія, на що хворіють та як лікуються, як мандрують й чим займаються на дозвіллі і – увага! – чому у помешканні, скільки не прибирай, постійно нагромаджується пил, а у шухлядах – безлад, та чи справді собаки гавкають без причини.


Оксана Була, «Туконі  мешканець лісу»
 
Дивовижна книжка-картинка від львівської художниці й авторки хендмейд брендів Tukoni та OOMISEN glass jewelry, котра потрапила до престижної колекції найкрасивіших книжок світу 2018 року та міжнародного каталогу книг для дітей і юнацтва «The White Ravens 2019», а також послугувала створенню надатмосферного віртуально-анімаційного проекту й аплікації для смартфону. Цікаво, що своїй назві казкові персонажі Оксани Були завдячують… австралійським аборигенам, а саме легенді про туконі – маленьких лісових чоловічків, які своїм танцем зробили так, щоб дерево росло.
 
Туконі – це добрі духи-оберігачі дерев, квітів, тварин і птахів, а є й такі, що дбають про зміну пір року. Вони – різні, проте їх об’єднує як дружба, так і безмежна любов до природи, турбота про яку для них є улюбленим заняттям. І ось, одного разу, до пошкодженого блискавкою дерева сходяться усі туконі, щоб здійснити особливий ритуал відновлення гармонії у лісі…

Катерина Сад, «Ідея на мільй000000н»
 
Кажуть, безвихідних ситуацій не буває – зберігайте спокій та проявляйте креативність, адже, хтозна, чи не перетвориться намагання вирішити проблему в доволі непоганий стартап? Саме про це – у першій книжці-картинці від ще однієї української художниці Катерини Садовщук, котра створює оригінальні ілюстрації, поєднуючи графічний планшет зі станковою графікою.
 
Що робити качкам, які залишилися на фермі самі, без господаря, а отже без годувальника? Правильно, взяти справу в свої руки, чи то пак крила, тож зграйка кмітливих пернатих вирішує написати оголошення: «Класні качки шукають господаря». Однак є одне малесеньке «але» – спочатку їм, не звиклим до грамоти, доведеться навчитися писати…
 

Кеті Гадсон, «Забагато моркви»
 
Всім відомо, що кролики полюбляють моркву, та є один Кролик – герой книжки-картинки популярної британської дитячої авторки Кеті Гадсон, – що просто нетямиться від неї! Численні горщики та ящики з морквою, книжки про моркву, морквяні гірлянди і нагороди, горнятка, подушки та ще чимало всякої всячини з морквопринтом, у тому числі плакат «Зберігай спокій і їж моркву», – це лише вершина айсберга морквоманії куцохвостика, котрий збирає солодкий хрумкий коренеплід всюди, куди б не пішов. І не просто збирає, а колекціонує з таким завзяттям, що від кількості експонатів його колекції в нірці стало так тісно, що й жити ніде! Коли друзі пропонують Кролику пожити в них, він залюбки погоджується, принагідно беручи усеньку свою моркву, від чого руйнується спочатку хатка-панцир Черепахи, а потім і гніздо Пташки, і дупло Білочки, і річкова хатина Бобра…
 
Чим закінчаться морквяні поневіряння Кролика? І чи зрозуміє він, що щастя – не в моркві?..

Девід Літчфілд, «Ведмідь-піаніст»
 
Прототипом головного героя цієї напрочуд зворушливої історії цілком можна вважати її творця – здібного, проте невпевненого в своєму покликанню американця Девіда Літчфілда, котрий, прийнявши особистий виклик – 365 днів поспіль робити по одній замальовці щодня, – став тим, ким є зараз – професійним ілюстратором.
 
«У нього була слава, нагороди, вся музика світу, але він сумував за рідним лісом. За своїми давніми друзями. За своїм домом». Він – це ведмідь, який ще ведмежам випадково натрапив на загадкову штукенцію, від доторків до якої лунали жахливі звуки, та, завдяки тривалим щоденним вправлянням, одного дня з неї полинула прекрасна мелодія. Спочатку виступами талановитого звіра заслуховуються лісові мешканці, далі – люди, його ім’я красується на перших шпальтах газет, на афішах найкращих концертних залів… Так, ведмідь-піаніст здійснив свою заповітну мрію, побачивши далекі і дивні краї, ставши справдешнім музикантом, але вирішує все-таки повернутися туди, де грає свій направду найкращий концерт…

Роб Скоттон, «Кіт на ім’
я Сплет
»
 
Цей безмежно милий та потішний пухнастик – безперечно, один із найпопулярніших книжкових котів, адже його кумедну мордочку можна побачити ще й на численних картинах, листівках, текстильних виробах, горнятках і різноманітних сувенірах та навіть в однойменному мультсеріалі. Цікаво, чи з’явився б він узагалі як персонаж книжки-картинки, якби не шкільний учитель великобританця Роба Скоттона, що вчасно похвалив креслярські здібності майбутнього ілюстратора та дизайнера, чиї роботи розходяться світом мільйонними тиражами.
 
Сплет неабияк хвилюється: ще б пак, сьогодні – його перший день у школі! «Час одягатися!» – Сказала мама. «Ну мам, я не маю чистих шкарпеток! Можна, я піду до школи завтра?» – Нявкнув Сплет. «Коти ходять босі, забув?» – Усміхнулася мама». Щоб почуватися впевненіше, він вирішує прихопити свого друга – хатнє мишеня Сеймура, – поклавши того до коробки з обідом. Сплет знайомиться з класом, розпочинається урок… Та от – халепа! – Сеймур вистрибує з коробки у найневідповідніший момент, тож учні кидаються робити те, що й усі коти – вони ловлять мишеня! Чи вдасться Сплету врятувати Сеймура, не втративши своїх нових друзів?

Ервін Мозер,
«Мануель і Діді. Велика книга маленьких мишачих пригод»
 
Як перетворити капелюх на літак, а стару пантофлю – на повітряну кулю, як зробити кораблик, матрац і парасольку з гриба, а з кур’ячого пір’я – дракона, як і отакенну кількість превигадливих ідей-витівок підкажуть усім допитливим та спраглим пригод читайликам-фантазерам двійко друзів – мишенята Мануель і Діді. Цих надзвичайно оптимістичних непосид придумав Ервін Мозер, знаменитий австрійський дитячий письменник та художник, володар низки престижних нагород, чиї роботи – а їх у доробку автора понад 100 – стали каноном німецької дитячої та юнацької літератури.
 
Книга справді велика, оскільки містить понад 180 сторінок з 24 коротенькими – всього десяток-півтора речень – не пов’язаними між собою казками, каталогізованими відповідно до пір року. Кожна сторінка кожної історії, крім основної ілюстрації, містить також додаткові зображення, котрі розповідають паралельну оповідку про життя комах, наприклад, про мурашок, що літають на опалому листі, або метеликів, які обожнюють світло свічок.

Торбен Кульман «Ліндберґ. Історія неймовірних пригод Мишеняти-летуна»
 
Підкорити небо, щоб перелетіти океан та віднайти своїх рідних, – заповітна мрія одного Мишеняти. Крок за кроком воно винаходить паперові крила, парову літальну машину і, зрештою, справжній літачок, завдяки якому, а також неабиякій кмітливості, завзяттю та сміливості таки досягає своєї мети. «Невдовзі знаменитий пілот уже мандрував від міста до міста з гастрольним туром авіашоу «Цирк миші-летуна». Майже на кожному розі висіли афіші, на яких красувалося славнозвісне Мишеня. І одного дня перед такою афішою схвильовано зупинився маленький хлопчик. Серце його шалено гупало. Він мріяв і собі колись завоювати небо… То був маленький Чарльз Ліндберґ».
 
Саме йому, Чарльзу Оґюсту Ліндберґу-молодшому, знаменитому американському пілоту, котрий у 1927 році вперше у світі здійснив безпосадковий трансатлантичний переліт з Нью-Йорка до Парижа, присвячена дебютна дитяча книжка, а заодно і випускний дипломний проект, німецького письменника та ілюстратора Торбена Кульмана. До речі, у дитинстві легендарний авіатор був дуже схожим на… мишеня і мав прізвисько «худося» (Slim).

«Як змайструвати автомобіль», Мартін Содомка
 
«1964 рік. Час, коли світом їздять найгарніші автомобілі, бензин коштує копійки, швидкість за містом необмежена, а дороги порожні. Словом, казка. Так само, як і ця історія, що трапилася на околиці одного великого міста». Динамічний та бешкетливий «гангстерський детектив» про винахідливих відчайдух пацючка Арні, горобця Зилу та жабуна Крістіана на прізвисько Бородавка, що беруться майструвати автомобіль – від виготовлення рами з підрамником до комплектації салону, остаточної перевірки, обкатування двигуна і – звичайно! – тест-драйву доволі нічогенького кабріолета. 
 
Ця дебютна книжка – перша у серії з 5 науково-технічних казок для дітей («Як змайструвати автомобіль», «Як змайструвати літак», «Як змайструвати мотоцикл», «Як збудувати дім», «Як прокласти залізницю») від популярного чеського ілюстратора, дизайнера, письменника і фаната ретроавтомобілів Мартіна Содомки, котра спочатку задумувалася як дитяча енциклопедія. Усі малюнки та схеми створені звичайним олівцем та розфарбовані за допомогою програми Photoshop.


Додаткові матеріали

02.01.2020|15:00|Події
Оголошено короткий список "ЛітАкцент року – 2019"
27.12.2019|23:02|Події
Визначено кращі книги 2019 року за версією BBC
26.12.2019|12:38|Події
Найкращі українські книжки 2019 року за верcією ПЕН
18.12.2019|17:10|Події
Збірка вибраного Сергія Жадана увійшла до довгого списку PEN America Literary Awardsдо
04.10.2019|09:49|Події
Топ-3 книг для сучасних школярів
03.10.2019|23:03|Події
5 книжок вересня від Максима Кідрука
25.09.2019|15:08|Події
ТОП-10 книжок Yakaboo Publishing на 26 BookForum
24.09.2019|20:14|Події
ТОП-20 книг КМ-Букс на 26 BookForum
24.09.2019|19:16|Події
ТОП-15 книжок "КСД" на 26 BookForum
27.11.2019|17:33|Події
10 найкращих книжок року від The New York Times
27.11.2019|12:22|Події
Оприлюднено короткі списки Книги року ВВС-2019
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери