Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

3 книги про комунікацію з дітьми

Діти – це ніби громадяни іншої країни і часом ми можемо говорити з ними різними мовами. Але хто, як не дорослі, можуть допомогти їм облаштуватися в цьому світі, а вони, зі свого боку, допоможуть нам краще розуміти все, що відбувається навколо. Тому час запасатися книжечками, які будуть корисні всім–і дітям, й дорослим.

Марія Титаренко «Комунікація від нуля. Есеї для Мані»
 
Книжка Марії Титаренко не присвячена якісь окремій сфері науки, культури абощо, але вона стосується найголовнішого ¾ повсякденного життя і повсякденних відкриттів.
 
З цією книгою можна повернути себе у дитинство, коли було все просто, щиро, наївно і без зайвих роздумів. Повернути себе собі, без нашарувань масок, норм, правил, упереджень. Зі смішними назвами на кшталт «їсторану», «мопідора», «грошинки», «коркодила» та переплутаними словами у реченнях.
 
Це книжка-детокс від токсичності буденного, коли наш погляд спрямований лише в одну точку – екран смартфона, а великий палець натренований скролити стрічку соцмереж і свайпати вподобане чи невподобане.
 
Напевно, буде відкриттям для себе, що комунікація – це не лише розмова – вербалізована чи невербалізована, але й мовчання теж. Нас оточують потоки інформації, яка здебільшого нам не потрібна і нецікава, але чи вміємо ми відгороджуватися від неї, фільтрувати її, знаходити корисне? Можливо, нам не треба шукати нічого корисного в цих потоках, а варто повернутися до джерел, а точніше – у дитинство. У своє, звісно ж, не вдасться, однак поспостерігати за дітьми та поспілкуватися з ними можна. І ви отримаєте неоціненний досвід!


Франсуаза Барб-Ґалль «Як розмовляти з дітьми про мистецтво»
 
Щоб краще зрозуміти якусь тему, спробуйте пояснити її дитині. Без термінів, складних і довгих слів, зайвих дат та імен.
 
Так зробила і французька письменниця Барб-Ґалль, яка пояснює відомі твори мистецтва простою мовою. Авторка використовує грайливу форму оповіді, правильно і якісно підбираючи слова, аби не знецінити той чи інший витвір мистецтва. Так авторка компетентно допомогає батькам відповісти на всі питання малих «чомучок» й для себе побачити щось нове, у цілком несподіваному ракурсі.


Яніс Варуфакіс «Розмови з донькою про економіку»
 
Усі ми щодня маємо справу з грошима, беремо участь в економічних «маніпуляціях», зокрема, коли купуємо щось у магазині, беремо позики у банках, відкриваємо банківські рахунки. Але чи знаємо ми, як це працює? Ну, отак, щоб на хлопський розум, щоб по-простому.
 
Яніс Варуфакіс не міг довірити цю справу економістам, тому й написав книгу про економіку у формі розмови зі своєю донькою. Це спроба пояснити складне й важливе ненауковою мовою: від початку формування економічних відносин між людьми на рівні обміну до нашого потенційного роботизованого майбутнього.
 
Чи справді гроші роблять з повітря? Чи завжди ми шукаємо вигоду для себе? Цифрові гроші роблять нас аморальними? Як ми, перетворюючи усе на товар, знищуємо нашу планету? Чому роботи без нас не виживуть? І чи приречені ми працювати вічно?
 
На кожне з цих запитань є відповідь. І, повірте, ви будете здивовані, що все настільки просто.


коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери