Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

ТОП-5 книжок для підлітків, щоб втекти від навчання

Вересень завжди підкрадається раптово. Особливо відчутно це тим, чиї сумки та наплічники важчають від підручників і новеньких зошитів, а на зміну літнім забавам з ранку до вечора приходить чіткий розклад уроків у щоденнику. 

Вересень завжди підкрадається раптово. Особливо відчутно це тим, чиї сумки та наплічники важчають від підручників і новеньких зошитів, а на зміну літнім забавам з ранку до вечора приходить чіткий розклад уроків у щоденнику. Навчання навчанням, а час на відпочинок теж треба знаходити, тим паче коли відпочинок продуктивний, як-от читання улюблених книжок. Сьогодні потішимо вас добіркою з 5 книжок, з якими втеча від навчання буде не лише захопливою, але й пізнавальною.
 
 
«Ватага Веселих Волоцюг» Андрія Бачинського
 
Хто як не Андрій Бачинський – автор книжок «Детективи в Артеку», «Детективи з Артеку. Таємниці Кам’яних Могил», «140 децибелів тиші», – вміє написати пригодницьку підліткову історію, від якої дитину буде не відірвати. Цьогорічна новинка від автора – повість про друзів-розбишак Віта, Влада і Василину. Мати красеня-руфера Віта померла від раку, а батько або у запої, або на заробітках, тож за хлопцем наглядає лише тітка; батьки замкнутого комп’ютерного генія Влада розлучилися, залишивши хлопця на бабусю; хлопчакувата Василина вимушена жити у дядька, поки її батьки в археологічній експедиції. Можливо, саме це їх і поєднало. А разом друзяки називають себе Ватагою Веселих Волоцюг і вічно втрапляють у якусь халепу.
 
Цього разу їм випала неабияка пригода – ВВВ вибралися на підземну вилазку до Полтви, що протікає під Львовом. Туди вони вирушають з дигером Серьогою, який розповідає друзям про заховані там скарби. У пошуках скарбів ордену Єзуїтів Віт, Влад та Васька спускаються до підземелля Оперного театру, де знайомляться з безхатьком Семеном і дізнаються від нього містичну історію про прокляття кривавого цирографа (угоду з дияволом в обмін на душу), що загрожує його життю. Друзі вирішують допомогти Семену будь-що знайти цирограф та розірвати прокляття. Про те, чи вдасться їм це, можна вже прочитати у захопливій книжці Андрія Бачинського. До речі, там ви також знайдете чимало цікавих фактів з історії Львова.
 
 
«Хто проти суперкрутих» А. Аудгільд Сульберґ
 
Це одна з найкрутіших підліткових серій, яку доводилося читати. А завдяки перекладачці Наталі Іваничук та ілюстраторці Анастасії Стефурак, яка художньо оформила всі чотири книжки норвезької письменниці, – це серія, яку не хочеться випускати з рук, допоки разом із сором’язливою й забитою на початку Анне Беа не навчишся любити себе й не відкриєш себе світу. Бо як інакше світ побачить усі твої таланти.
 
Це книжка про те, з чим рано чи пізно доводиться стикатися багатьом підліткам – булінг, перші почуття, розчарування, вибір життєвих цінностей й усвідомлення власної самоцінності. 12-річна Анне Беа особлива. Вона – альбіноска, з вадами зору, невпевнена у собі, аутсайдерка у своєму класі. Щодня їй доводиться терпіти цькування «суперкрутої трійці» – Теї, Роні та Ширін, які нерідко переходять межу людяності. Розрадою дівчинки у школі є Нільс, що завжди готовий підставити дружнє плече і підтримати подругу (один із найцікавіших героїв серії), а вдома – батьки й дивакувата у хорошому сенсі тітка Муна, яка вміє підтримати племінницю. Зовсім скоро у дівчинки ще й найважливіша подія осені – Конкурс талантів, а це саме той шанс для Анне Беа нарешті проявити себе і не лише втерти носа суперкрутелицям, а ще й зблизитися з Маґнусом. Анне Беа, звісно ж, неідеальна, але вона не залишається «пласкою» героїнею, а росте з кожною книжкою, добрішає і все більше набирається сміливості полишити «свою мушлю» та вибороти і собі право на щастя.
 
 
«Перемагаючи долю. Під чужим небом» Олександра Зубченка
 
Часом один із найцікавіших і найзахопливіших предметів – історія – перетворюється на найнудніші години з «сухим» переказом подій та дат. Але історія дихає, вона пам’ятає своїх вічно живих у переказах героїв, з їхніми характерами й звитяжними подвигами, що змінили її хід. Вона – не нудні параграфи підручників, а сліди на землі і в пам’яті. Отже, потребує такого самого «живого» голосу, щоб бути почутою.
 
«Перемагаючи долю» – це пригодницька трилогія, такий собі художній підручник з історії, який чи не найкраще розповість про історичні події в Україні, особливо її найвойовничішою і найцікавішою для кожного підлітка епохою – козацькою добою. Автор запрошує читачів з головою пірнути в ті часи, коли землями України проносилися монголо-татарські орди й розгорталися національно-визвольні війни, Олександр Зубченко надає історії обличчя. Головні герої першої в трилогії книжки «Під чужим небом» – брати Іван та Юрко, яких доля розкидала по світу, побратими Івана, кохана Оксана, староста Камінський і такі реальні історичні особистості, як Хмельницький, Пулюй, Гуня тощо. У сюжет історично-пригодницького роману вплетені конкретні дати, персоналії та події, що розгортаються перед читачем з усіма подробицями та захопливими деталями. Книга спонукає глибше поринути у вивчення нашої минувшини, а головне – подивитися на історію не як на беземоційні слова в підручнику, які треба вивчити до наступного уроку, а як на захопливу оповідь про мужність, сміливість, відвагу і патріотизм.
 
 
«Пес на ім’я Мані» Бодо Шефера
 
«Пес на ім’я Мані, або Абетка грошей» – це бестселер всесвітньовідомого фінансового консультанта, бізнесмена, лектора й письменника Бодо Шефера, де автор просто й легко розказує дітям про те, як розумно розпоряджатися грошима. Одного дня мама Кіри знаходить під будинком пораненого лабрадора. Дівчинка ж так давно мріяла про песика! Пес на ім’я Мані вміє розмовляти, а ще добре розбирається у фінансових питаннях, адже до того жив у родині заможного фінансового консультанта. Це якраз дуже вчасно, бо батьки Кіри потерпають від економічної кризи в країні, тож їхній будинок будь-якої миті можуть забрати за борги.
 
Фінансовий порадник Мані вчить Кіру уникати непотрібних витрат, правильно мріяти та візуалізувати свої мрії, розказує про трюк з касетками бажань та про те, чому не так важлива кількість грошей, як вміння правильно з ними поводитися. Книжка стане в пригоді не лише дітлахам, але й батькам, які хочуть зробити перші кроки на шляху до заощадження коштів: «По-перше, намагайся вирішувати проблеми інших, тоді неодмінно заробиш багато грошей. А по-друге, завжди концентруйся лише на тому, що ти знаєш, можеш і маєш». Бодо Шефер як ніхто інший розуміється на тому, як маленький капітал сьогодні перетворити на великі статки в майбутньому. А головне – вміє весело розказати про це дітям.
 
 
«7 звичок високоефективних підлітків» Шона Кові
 
Цей «путівник підлітка до успіху» перекладений більш ніж 30-ма мовами і  вже встиг завоювати популярність серед молоді в усьому світі. Попри те, що книжка була написана аж 20 років тому і світ цінностей та переконань молодих людей суттєво змінився, вона і сьогодні допомагає своїм читачам зростати щасливими та успішними.
 
Шон Кові – автор мотиваційних книжок для підлітків, добре розуміється на проблемах та потребах молоді – справжніх «джунглях», як він сам їх називає. У своїй дотепній книжці він намагається показати своїм юним читачам, що, попри всі сучасні виклики, життя прекрасне й не таке складне. «Спочатку ми формуємо звички, потім звички формують нас», – сказав англійський письменник Джон Драйден. Саме цей принцип Шон Кові взяв за основу своєї книжки. «7 звичок високоефективних підлітків» – це сім інструментів, універсальних для всіх молодих людей, які прагнуть бути успішними та щасливими. Як брати на себе відповідальність за своє життя, як впорядкувати свої пріоритети та знайти порозуміння, наскільки важливою є рівновага усіх складових життя – фізичного, розумового, емоційного і духовного, і не тільки... Якщо хочете дізнатися, що це за 7 звичок, які ніколи не вийдуть з моди і які направду працюють, – хутчіше розгортайте цю книжку!


Додаткові матеріали

Ефективне читання: ТОП-6 порад, які допоможуть запам’ятати навіть найменші деталі
ТОП-5 альтернатив підручникам
ТОП-7 книжок, які треба прочитати цієї осені
Сонячна балканська література: ТОП-10 книг сербських і хорватських письменників
ТОП-5 дитячих книг про магію і чари
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери