Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

11.06.2018|22:32|Gazeta.ua.

"Побачать, чим живемо і про що бреше пропаганда північного сусіда": почався масштабний фестиваль літератури

8 червня почався Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava.

Триватиме весь вікенд. Його приурочили до дня Полтавської битви.

Перший день пройшов у місті Решетилівка на Полтавщині та полі Полтавської битви. Вірші читали Юрій АндруховичОксана ЗабужкоСергій ЖаданГалина Крук, Андрій Любка.Також - шведські автори Агнета Плейельта Елізабет Х´юрт, повідомив кореспондент Gazeta.ua./a>.

На першій локації - біля редуту в Решетилівці - збираються близько 200 глядачів. Для них на траві поставили лави. Через спеку люди ховаються в затінку сусіднього дерева. Решта прикривають голови від сонця картонними програмками фестивалю.

"Подібні заходи - це можливість бути почутими на Заході. Сюди, на умовно Східну Україну, приїхали швецькі та німецькі поети, письменники, інтелектуали, журналісти. Тут бачать європейську країну, де ніяка бандерівська хунта не бігає з автоматами, а на міських сценах звучать вірші російською, українською, швецькою та німецькою мовами. Ці впливові рупори розкажуть у своїх країнах, чим ми живемо і про що бреше пропаганда північного сусіда", - каже 43-річний Святослав Померанцев, президент літературної корпорації Meridian Czernowitz.

Поезії Андруховича, Крук та Любки читає у швецькому перекладі Агнета Плейель.

"Тут, на кургані, поєднання української та дикої за звучанням швецької занурює в історію, створює особливу атмосферу. Крім того, вражає рівність між митцем і слухачем. Просто підходиш до Елізаберт Х´юрт, яка тебе не знає, і говориш про початок творчості, про подальші плани. Або сидиш за столом з Андруховичем і обговорюєш світогляд, який формує митця", - розповідає 27-річна Влада Рябуха, бібліотекар з Полтави.

Друга частина заходу починається в місцевому будинку культури. У залі на 450 глядачів майже третина місць - вільні. До мікрофону виходять Оксана ЗабужкоІгор ПомеранцевІрина Цілик, шведський поет Мальте Перссон. Найбільші оплески зриває Сергій Жадан. Він читає твори про війну. Коли доходить до рядків про осліплого від поранення бійця, чорнява жінка у залі витирає очі паперовою хустинкою. Ще кілька - змахують сльози руками.

"Люблю слухати вживу. Розуміти, які акценти розставляє сам автор. Такий текст проникає всередину, це як в церкві побувати. Мені достатньо послухати три поезії Жадана, щоб надихнутися. Його смисли - це те, що потрапляє в ціль", - додає журналістка Аліна Бушер, 38 років.

"Жадан вразив найбільше. В ньому сила якась відчувається, прям пробирає. І тема болюча. Цю поезію мають розуміти. Але сьогодні прийшло набагато менше місцевих, ніж на концерти зірок під час фестивалю "Решетилівська весна", - кажеЮлія Гмиря, 48 років, місцева мешканка.

Після читань зал швидко порожніє. Оксана Забужко підписує шанувальнику книгу. Майже одночасно її гукають до автобуса - їхати на наступну локацію.

"Було забагато поезії про війну. Це трохи напрягає, бо тема звучить звідусіль. Так тільки накручуєш себе. У нас ніби забувають про інші сторони життя. Бракує позитиву, лірики у творчості", - ділиться враженнями 24-річна Катерина Клименко, психолог.

"Помітив, що більшість запрошених поетів - із Західної України. У них порівняно зі "східними" і "центральними" митцями свій літературний контекст, якісь непорозуміння з іншими. Але саме в рамках таких заходів має відбуватися інтеграція літераторів усієї країни", - полтавський музикант Павло Москалюк, 35 років, тримає в руці мундштук із міні-сигарою. Загалом про фестиваль говорить позитивно.

Близько 18 години автобуси з відвідувачами виїжджають у напрямку Поля Полтавської битви. Там читатимуть вірші до опівночі. На 9 червня у Полтаві заплановані показ фільму "Ампутація" Ігоря Померанцева і Лідії Стародубцевої. Також - демонстрація мультимедійної вистави "Безкінечна подорож, або Енеїда". О 23 годині має розпочатися концерт гурту "Жадан і собаки". На 10 травня анонсовано екскурсію Полтавою, поетичні та прозові читання. Увечері можна буде послухати концерт сучасної класичної музики.

У жовтні торік відбувся літературний фестиваль Meridian Lutsk. Виступили автори з Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Чехії, Білорусі та Ізраїлю. Також показали місцеву поетичну спільноту. Організатором і полтавського, і луцького фестивалів є літературна корпорація Meridian Czernowitz Святослава Померанцева.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери