Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

17.05.2018|10:05|Gazeta.ua.

"Українці – єдиний європейський народ, який може нейтралізувати російську загрозу" – письменник

15 травня о 18.30 у Музеї книги і друкарства України відкрили виставку "На горі. Ігор Костецький і доба "мистецького безвізу".

Присвячена до 105-річчя з дня народження письменника і видавця Ігоря Костецького (1913-1983).

Його батько В´ячеслав Мерзляков був талановитим вокалістом і другом Миколи Леонтовича, мати – нащадком аристократичного роду Дашковичів-Корибутів. Син працював у театрах і збирався знімати кіно разом із Олександром Довженком, але завадила війна.

У 1945-му він опинився у Німеччині. Еміграційне середовище вважало його диваком-експериментатором. Під іменем Eaghor G. Kostetzky писав для німецького радіо.

"Він постійно намагався розвивати та міняти розмовну стилістику і мову. Кожне речення хотів подати у своєрідній формі. Стояв навіть на тому, що кожен його твір має бути написаний у іншому стилі. Разом з дружиною заснував у Німеччині видавництво "На горі". Протягом 25 років, без жодної допомоги українських організацій, видав десятки першокласних перекладів визначних світових творів. Він першим переклав усі шекспірові сонети українською. Видавав журнал "Україна і світ", - розповідав про Ігоря Костецького літературознавець Марко Стех.

Ігор Костецький став першим українцем прийнятим до ПЕН-клубу – міжнародної правозахисної організації письменників та журналістів. В Україні ПЕН-клуб було створено лише у 1989-му – через 6 років після після смерті Ігоря Костецького. Активна діяльність розпочалася фактично у 2010. Нині організацію очолює письменник і публіцист Микола Рябчук. Серед пріоритетів утворення обстоювання свободи слова, протистояння російській дезінформації і захист українських політв´язнів у Росії та окупованому Криму. Найбільшим здобутком стала організація 83-го Міжнародного ПЕН у Львові у вересні 2017 року, за участю понад ста письменників з 70 країн світу.

"Українці – єдиний європейський народ, який може нейтралізувати російську загрозу. Може навіть перетворити її на позитив – допомігши сусідам віднайти автентичну, а не імперську тотожність і стати європейською нацією", - писав Костецький.

Серед організаторів Музей книги і друкарства України, Національний університет "Києво-Могилянська академія", Інститут літератури імені Т. Шевченка НАН України, Громадська організація "Культурний Кампус" та Український центр Міжнародного ПЕН-клубу.

У 1945 році у німецькому місті Фюрт письменники Іван Багряний, Віктор Петров, Юрій Косач, Ігор Костецький, Іван Майстренко та Юрій Шерех підписують декларацію Мистецького українського руху — МУР.

В середині 1950-х Ігор Костецький одружується з німецькою письменницею Елізабет Коттмаєр. Разом із дружиною засновує в Німеччині видавництво "На горі" — назва походить від місцини, де жив у Вінниці. Публікують понад 30 унікальних видань українських і зарубіжних авторів.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери