Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

20.04.2018|09:50|Gazeta.ua.

"Разом із Кримом заберемо всю Україну"

— Війною на Донбасі Росія відтерміновує свій крах, — каже журналіст і письменник 60-річний ­Богдан Кушнір.

Написав роман "На лінії зіткнення. Любов і ненависть". Книжка вийшла у харківському видавництві "Фоліо". — Російська Федерація налічує 83 суб´єкти, не враховуючи анексованого Криму. Розпад цієї держави неминучий. Стримують війни в Сирії і на Донбасі. Ненависть до спільного ворога — єдина річ, яка згуртовує росіян.

Офіцер української розвідки Семен Вергун, який працює у Москві під прикриттям дипломата, перехопив таємний документ російського МЗС. Семена викрали російські спецслужби. Після допиту ввели смертельну дозу психотропного препарату. Вергун вижив. За кілька місяців зустрів на Донбасі офіцера, який проводив допит. Той став куратором російських найманців, за сюжетом роману "На лінії ­зіткнення".

— У документі, що викрав Семен Вергун, ідеться про плани Росії на десятиліття вперед, — продовжує Богдан Кушнір.

— У директиві прописали — якщо хтось із пострадянських країн відхилиться від цього курсу, поховають у братській могилі. Такий документ розробили насправді. Про його існування в середині 1990-х обмовився тодішній керівник російської зовнішньої розвідки Григорій Рапота. В інтерв´ю розповів, що з пострадянських країн хочуть зробити пояс стабільності. Коли його запитали, де братимуть кошти, відповів: "Якщо знадобиться — знімемо останню сорочку". На контроль над країнами-сусідами були готові витрачати шалені гроші, попри занепад економіки.

Хто прототипи героїв роману, звідки брали фактаж?

— Служив на Донбасі в Силах спец­операцій ЗСУ. Багато ситуацій, описаних у книжці, пережив на фронті. Вів щоденник. Ці враження і стали основою роману. Багатьох героїв списав із побратимів. Їхні імена не називаю, бо й досі воюють. Негативні персонажі в романі — це збірні образи.

До книжки увійшов момент, коли їхали на передову. Прямо під колеса автомобіля вибігла школярка. Водій натиснув на гальма з такою силою, що зсудомило ногу. Кілька днів не міг ходити. Це був єдиний раз, коли побачив злякані обличчя своїх товаришів. Це було страшніше, ніж вибухи й постріли.

2013-го вийшла ваша книжка "Помста оперативника розвідки". У ній передбачили російську агресію на Донбасі за кілька місяців до її початку. Коли відчули, що можлива загроза з боку Росії?

— 2012-го був у відрядженні в російському Сочі. Росіяни готувалися до зимової олімпіади. Коли спілкувався з місцевими чиновниками, відчув підозрілість, байдужість. У повітрі пахло порохом. Після повернення написав роман. У ньому припустив, що разом зі спортивними об´єктами на чорноморському березі Кавказу звели центр розвідки.

1995 року працював власним кореспондентом у Москві. Якось журналісти запитали в Сергія Бабуріна, тодішнього депутата Державної думи РФ, коли до Росії приєднають Крим. На що він відповів: "Чому лише Крим? Разом із півостровом заберемо всю Україну".

Відчули різницю між росіянами й українцями?

— Ми — землероби, робітники. Звикли досягати всього працею. У росіян — менталітет кочівників. Постійно воюють і захоплюють. Якщо ми більше тяжіємо до Європи, то вони — до Азії.

Юлія БЛИЗНЮК



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери