Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

13.02.2018|11:58|Gazeta.ua.

Володимир В´ятрович видав збірку оповідань

"Надто малою виявилася для двох отаманів одна Україна", — каже анархіст Нестор Махно голові Директорії УНР Симону Петлюрі під час випадкової зустрічі в Парижі.

Домовилися побачитися ще раз, щоб обговорити можливість продовження визвольної боротьби в Україні. Петлюра позначив дату зустрічі в записнику: 25 травня 1926 року. Цього дня його застрелив агент НКВД Самуїл Шварц­бард.

— Зустріч Махна й Петлюри — вигадана, але цілком можлива. Після приходу більшовиків обоє емігрували до Франції, — розповідає історик 40-річний ВолодимирВ´ятрович про новелу зі своєї художньої книжки "Неісторичні миті". Написав 38 коротких оповідань про українську історію останніх 100 років.

— Збірка починається з новели "Хлопчаки". Дія відбувається в потягу, що в січні 1918-го везе київських студентів до станції Крути. Один із юнаків збрехав про свій вік і поцупив братову шинель, щоб здаватися старшим, — продовжує В´ятрович. — В історичних працях про минуле пишуть сухо, відсторонено. Багато чого залишається нерозказаним. Вирішив показати знакові для України події через життя людей, які їх переживали. В історії емоції відіграють не меншу роль, ніж причиново-наслідкові зв´язки.

До книжки увійшли новели про Голодомор, діяльність останніх бійців УПА, самогубство письменника Миколи Хвильового, смерть Сталіна, допити поета Василя Стуса. Завершальні новели описують сучасні події — Революцію гідності й війну на Донбасі. Кожне оповідання автор доповнив архівними фото, короткою історичною довідкою.

— У нарисі "Повернення" Марія Савчин і Василь Галаса, подружжя підпільників ОУН, зустрілися після 40-річної розлуки. 1954-го радянські спецслужби відправили Савчин до США шпигувати проти української діаспори. Чоловіка та їхнього сина Петра залишають як заручників. Галаса намовив дружину розкрити плани КГБ і не повертатися до Радянського Союзу. Так вона і вчинила. У США вдруге вийшла заміж. Написала книгу ­спогадів "Тисячі доріг". Після здобуття незалежності приїхала до України, побачилася з першим чоловіком. Добре знав їх особисто, але через делікатність не міг розпитувати про цей момент. Коли обоє померли, дозволив собі уявити, як відбулася ця зустріч.

Книжка прози Володимира В´ятровича "Неісторичні миті" вийшла в харківському видавництві "Клуб сімейного дозвілля". У книгарнях коштує 100 грн.

Юлія БЛИЗНЮК



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери