Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

20.10.2017|12:25|"День"

«Корона...» для проактивної частини суспільства»

Теодор Дяків — про новий бестселер «Дня» та повернення до «принципів відносин, які успішно складалися до Переяслава».

Новий бестселер газети «День» продовжує з’являтися на книжкових поличках не лише пересічних читачів, а й... бібліотек. 50 примірників книги «Корона, або Спадщина Королівства Руського» вже отримали публічні бібліотеки Львова та Львівської області. Цими днями також замовлені книги для бібліотек Івано-Франківська та області. Такий приклад діяльного патріотизму продемонструвала львівська група «Народний суверенітет».

Теодор Дяків — львівський громадський діяч, учасник руху та ініціатор акції з поширення «Корони...». Причому цікаво, що за освітою він не гуманітарій, а — електромеханік. Закінчив Львівську політехніку. У своїй галузі розвивався й надалі, зокрема, почав займатися підприємництвом. Згодом важливою частиною його життя стала активна громадська діяльність. Теодор Дяків протягом тривалого часу займався вирішенням проблем місцевого самоврядування. І нині він знаний на Львівщині, і не тільки, як активний представник громадянського суспільства, який належить до когорти тих людей, які дбають не лише про себе, а й про спільноту, у якій живуть.

Із паном Теодором «День» поспілкувався за горнятком львівської кави, виділивши згодом найцікавіші екстракти бесіди для своїх читачів.

— Чому саме «Корона...»?

— Така вже властивість у кожної імперії — трактувати події і висвітлювати їх під своїм кутом. Російська імперія в цьому аспекті, напевно, тримає першість серед усіх. «Корона, або Спадщина Королівства Руського» — це збірник ґрунтовно підготовлених статей, який висвітлює історію України, що століттями спотворювалася Російською імперією. За сьогоднішніх реалій, це фундаментальна праця, тому ми вирішили закупити та поширити у бібліотеках саме «Корону...».

ІСТОРИЧНЕ ПІДҐРУНТЯ ПЕРЕКОНАНЬ

— Однак важливо також те, що в цій книзі ми знайшли історичне підґрунтя власних переконань. Річ у тім, що теперішня політична система України не відповідає світогляду суспільства. На підсвідомому історично закладеному рівні українці відмовляються сприймати низку речей, які ще з часів Богдана Хмельницького нав’язує Російська імперія.

Сьогодні у владі змінювати людей і шукати кращих або інших — безперспективно. Тому що нинішня система поглинає практично будь-кого. Вона володіє такими спокусами, що зрідка хто може їй не піддатися. Отож змінювати треба не кадри, а саму політичну систему, реформуючи інститути держави.

Цю тематику в історичному аспекті паралельно системно порушує газета «День», яка акцентує увагу на тому, який устрій життя був характерний для українського суспільства раніше, фокусуючись на тому, якою має бути влада та національна еліта. «Корона...» — книга, яка присвячена саме цим питанням в історичному аспекті.

Хоч яке в нас було ставлення до періоду Хмельниччини, але, по суті, він завершився знищенням української шляхти, української аристократії. Цю втрату дотепер відчуває Україна. Тому сьогодні надзвичайно важливе повернення до тих принципів відносин між різними суспільними прошарками, які віками успішно складалися до Переяслава. Протягом століть вони вибудовувалися в одному сенсі, а потім враз усе пішло в інший бік. Необхідно повернути попередні сенси — тоді суспільство почуватиметься гармонійно.

Висвітлення того, що було до Переяслава, є важливим, аби знати, куди йти в майбутньому. Минуле визначає вектор руху України. Ці моменти детально проаналізовані.

До речі, автором чималої кількості статей у «Короні...» є Петро Кралюк. Його нову книгу «Богдан Хмельницький: легенда і людина» ми так само паралельно розповсюджуємо разом із «Короною». Такі праці важливі, бо історія — це першооснова для зміни системи.

«ЦЯ КНИЖКА ЗАДАЄ ВЕКТОР РУХУ»

— Активній частині сучасного суспільства необхідно дати відповідні знання та інформацію. Всередині цієї активної частини є абсолютно різні погляди. Такі книги, як «Корона...», сприяють тому, аби вектор їхнього руху відповідав історичній традиції. Тоді суттєвої різниці не становитиме те, чи будуть це революційні чи еволюційні зміни. Оскільки революціонери вже знатимуть, що робити після перемоги революції. Якщо вони не знатимуть, що робити з владою, то це буде вельми кепська ситуація.

«Корона...» — книга для проактивної частини суспільства, яка може і повинна генерувати зміни. Ця книжка задає вектор руху, сприяючи більшій концентрації зусиль у правильному напрямі. Як наслідок, це допоможе уникнути ситуації, коли люди достеменно не знають, на що  хочуть цю державу перетворити: «Давайте це будувати! Е, ні, ви не праві — треба ось таким чином». Після перемоги революції розпочинається ще важчий етап, на якому ці переможці сперечаються і воюють між собою, поступово перетворюючи звитягу на поразку. Українська історія знає таких прикладів чимало. Чому? Тому що люди не мали певної спільної думки на те, що робити після перемоги.

Такі книжки, як «Корона...», важливі для того, аби активна частина суспільства знала, чого добиватися, що вимагати у влади та які вимоги ставити перед тими, хто йде у владу. Якщо вимоги будуть правильні й у руслі прагнень суспільства, то шансів досягти успіху побільшає».+

Дмитро ПЛАХТА



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери