Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

20.10.2017|12:04|БараБука

Секс: що лякає в чесних відповідях?

Хоч як дивно це виглядає, але розмови про секс із дітьми викликають у сучасних батьків схожі емоції, як, наприклад, розмови про школу напередодні 1-го вересня.

Усі трохи знервовані, трохи зацікавлені, мають власний досвід, хвилюються, намагаються захистити дітей, бояться помилитися з вибором. У темі «звідки беруться діти» найбільші сумніви – щодо формату подачі, вибору книжок та правильної інтонації.

Суспільство було більш консервативним, а секс – менш безпечним. Через малу поінформованість про контрацепцію та захворювання найчастіше намагалися цією інформацією злякати і таким чином якось захистити – сумний парадокс, на жаль.

Сучасні батьки більш відкриті до розмов із дітьми на будь-які теми, хоча зрозуміло, що завжди лишається певна сором’язливість при розмові на традиційно табуйовані в суспільстві теми. Мами й тати переважно розуміють необхідність відвертих відповідей на запитання дітей про фізіологічні відмінності між хлопчиками та дівчатками, особливості розвитку в підлітковому віці, вагітність та народження дітей. І так само мають розуміти, що розмова про секс із дітьми – це зазвичай відповіді на питання, що виходять далеко за межі буквального «звідки беруться діти». Це й теми здоров’я і безпеки, питання ґендерної рівності та насильства, свободи й толерантності, любові, емпатії та довіри.

фото-газетаюа

Аліна Штефан презентує книжку «Не в капусті, й не лелека» Анни Герцог. Фото Gazeta.ua./em>

як-явідвертадорослішаю

Від усієї широти соціальних явищ, які мають охопити такі розмови, неважко розгубитися, тому це, звісно, не діалог одного вечора. І велику роль відіграють намагання батьків вибудовувати такі взаємини з дітьми, коли вони зможуть відкрито звернутися зі складними питаннями в будь-який час свого дорослішання й отримати підтримку й чесну пряму відповідь.

Що менший вік дитини, то більше вона звертає увагу на емоції та стан батьків під час розмов, і тому емоційний стан дорослих важливий не менше ніж інформація. Немає нічого незвичайного в тому, що дитина ставить питання про себе і світ. Вона бачить навкруги життя й розуміє, що воно триває. Тому не треба бути «лектором», який усе розповість, а краще говорити з позиції рідної людини, яка трохи більше знає, має певні переконання, може помилятися, сумніватися, мати власні погляди й поради. Не слід відсторонюватися від дитини чи нервувати.

Тішить, що книжок на теми сексуального виховання, що можуть допомогти знайти сучасну інформацію для дітей будь-якого віку, більшає, і вони користуються неабияким попитом. Проте ніша українських книжок, як і перекладених українською, все ще напівпорожня. Багато книжок, якими намагаються її заповнити, не відповідають сучасним поглядам, мають упередженість або естетично не привабливі.

хтокасдепкесекс

Для 5–8-річних, можна пошукати в українських бібліотеках та книгарнях, наприклад, «Відверту розмову про ЦЕ» («Країна мрій», 2009), «Велику книгу почуттів» Гжегожа Касдепке («Урбіно», 2016), «Як я живий і здоровий з’явився на світ» Віллі Брейнгольста («Свічадо», 2004), «Хто ховався в маминому животі» («Веско», 2016), «Як я дорослішаю: Що зі мною відбувається?» Сьюзен Мередіт («Перо», 2009).

Також варто згадати про численні ілюстровані енциклопедії про «все одразу», в яких обов’язково існують розділи про фізіологічний розвиток та анатомічні відмінності між статями, а також про вагітність та народження. Усі ці видання мають свої плюси й мінуси, але кожне знайде своїх читачів.

Якщо говорити про видання, які варто перекласти українською, то можна згадати книжки Доріс Рюбель «Звідки беруться діти», Катерини Януш та Мерві Ліндман «Як я з’явився на світ», Віржині Дюмон «Звідки я взявся?, «Як мама знесла яєчко» Бабети Коул, Петера Готхардта та Кірстен Рогорд «Історія про те, як мама стала мамою, а тато – татом». І це все лише для 5–8 річних. Чекаємо таких книжок і від українських авторів та фахівців.

Із книжками для підлітків усе значно складніше. Але що раніше почати розмову, то легше буде її продовжувати.

секс-1

Розгортка з книжки «Sex» Ларрі Ґоніка та Крістін Девовід. Фото: Моя книжкова полиця

Надихає, що цього року на «Форумі видавців» відбулося одразу декілька презентацій сучасних книжок про сексуальне виховання для різного віку. Однією з них стала презентація серії «Наука у коміксах», де перекладачі, редактори та літературні критики представили переклад книжки «Sex» Ларрі Ґоніка та Крістін Девовід (видавництво «Рідна мова»). У ній тема сексу з огляду на сучасну інформацію подається весело й цікаво як для підлітків, так і для дорослих – у формі коміксів.

До речі, викладати науково-популярну інформацію у форматі коміксів стає нарешті трендом і в нас. А така ідея гротескного, але наукового осмислення явищ, що довгий час сакралізувалися, для підліткового віку – спосіб не впадати у крайнощі вульгаризації як захисної реакції.

лелека

1

Також цікавою подією для батьків під час «Форуму видавців–2017» стала презентація книжки «Не в капусті, й не лелека» від видавництва «Талант». Переклад книжки Анни Герцог, авторки дитячих книжок, педіатра та мами чотирьох дітей у затишних та естетично привабливих ілюстраціях Жоель Турлоніас саме і є такою невимушеною розмовою брата й сестри, дошкільнят Мії та Оскара з мамою і татом у родині, де має з’явитися ще один малюк.

Книжка має великий формат, тверду палітурку, виклад інформації та ілюстрації розраховано на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, читачів 5–9 років, але не виключає зацікавленості й трохи старших.

2

354

Серед переваг композиції цієї книжки – стилістичне та сюжетне розділення інформації на окремі шари. Один із них – це спілкування дітей із татом і мамою, питання-відповіді, якісь життєві ситуації, як-от похід до лікаря або на УЗД, розповідь про контрацепцію чи статевий акт, запліднення чи відчуття жінки під час вагітності, про матку й пологи. А другий – це такі собі вставні «нотатки», які дають змогу зрозуміти, що таке гормони, як довго малюк росте в животику, що таке сперматозоїди та яйцеклітини, як з’являються близнюки, що таке штучне запліднення та багато іншого.

Як сюжетна, так і інформативна частини викладаються ретельно дібраними авторкою і перекладачем словами, чуйно й адаптовано. Авторка й художниця створили цікаву теплу й обережну розмову для всієї родини про важливе, а головне – естетичну, у ключі сучасних медичних поглядів.

Цікаво, що на презентації книжки «Таланту», яка відбувалася вранці в четвер, були самі лише матусі, деякі – з малюками. Мами багато розпитували, на все знаходилися відповіді. Проте не вистачало татів. Дуже хотілося б почути, які питання виникають у них? Чи може татам не треба для цього книжок?

Усі питання докладно і кваліфіковано коментувала експертка в галузі сексуальної освіти Юлія Ярмоленко, авторка програм із сексуальної грамотності для дорослих та підлітків:

«Якщо дитина підходить до вас із незручним запитанням, то в мене для вас хороші новини: по-перше, це свідчить про довіру й вашу авторитетність, по-друге, це класний привід поговорити з дитиною. І донести до неї інформацію коректно, цікаво, зрозуміло й відповідно до цінностей вашої родини, що дуже важливо!  – переконана Юлія Ярмоленко. –  Якщо ж ви будете уникати розмови або ж узагалі відмовитеся комунікувати на теми тілесності, фізіології, сексуальності, ваша донька чи син підуть шукати відповіді до інших дітей чи дорослих. Чи переконані ви в тому, що ця інформація буде грамотною й відповідатиме віку дитини? Або ж іще гірший варіант – інтернет. Де пошук видає порнографічні матеріали навіть тоді, коли ви шукаєте щось досить невинне. Подумайте, що саме вас лякає в чесних відповідях. І я майже на 100% переконана, що проблема у вашій неготовності. Тому книжки – це чудові помічники в питаннях статевого виховання» .

 

Аліна Штефан

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери