Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

14.09.2017|19:59|Yakaboo

Читаємо та готуємо: 10 смачних книжок на осінь

Осінь – час атмосферних книжок і смачних рецептів. На це натякає #YakabooBingoAutumn .

Затишні осінні книги можна обрати ледь не до кожного завдання, а от для рецепту є конкретне, четверте. Щоби виконати цей пункт, ви можете прочитати не тільки справжню кулінарну книжку, але й художню. Важко знайти таку? Ні, бо ми вже підібрали 10 варіантів художніх книжок – вам залишилося лише обрати.

 

1

Смажені зелені помідори в кафе “Зупинка”

Першою книжкою добірки буде та, про яку всі подумали – «Смажені зелені помідори в кафе “Зупинка”» від Фенні Флегг. Якщо ви її вже читали, переходьте до наступного пункту. Якщо ж ні, то радимо зупинитися саме на ньому.

З першого погляду здається, що це який жіночий роман та хай вас не вводить в оману ні назва, ні обкладинка. Книжка зовсім про інше. Про що? Про історію багатодітної сім’ї Тредгудів, тож будьте готові до розмаїття персонажів – вас чекає сімейство, їх сусіди, друзі та й просто знайомі. А проте як не дивно основна тема книжки – расова сегрегація в США. Звісно, будуть і інші теми: сімейні та подружні відносини, одностатеве кохання, інвалідність. Так, вас чекає не тільки радість, а і смуток і взагалі дуже багата палітра емоцій. Ось таку кашу заварила Фенні Флегг.

Смакові рецептори американської пам’яті. “Смажені зелені помідори” від Фенні Флеґґ

2

Манюня

Найпозитивніша книжка добірки – «Манюня» Наріне Абгарян, наче привіт із сонячного дитинства. Ви вже забули, якими розбишаками були? Почитайте Манюню і згадайте все! Якщо ж вам і згадувати не треба й так чудово розумієте мотиви малечі, то мої вітання – у вас досі відчайдушна творча логіка.

До речі, у цій книжці зовсім нема дорослих персонажів. У прямому сенсі, звісно, вони є, але готові витворяти такі дурниці, що стає зрозуміло – усі ми трошки діти. Діти, у яких є своя Ба. Колоритна, весела і скандальна жінка, яка пече смачнущі пиріжки. Тож якщо вам сумно, набридла похмура осінь і холод – зігрійтесь теплою історією та посмакуйте пиріжки Ба.

Манюня, або крига скресла
Підліткова ностальгія 80-х по-вірменськи

3

Рецепти Мумі-мами

Книжечка, створена для затишної осені та готування смачних страв –  «Рецепти Мумі-мами», де зібрані улюблені рецепти з Долини Мумі-тролів.

Знаєте скільки там усього цікавого? Анотація підказує, що вас чекає приблизно сто п’ятдесят рецептів салатів, супів, сніданкових страв, десертів, їжі для пікніків, солодкого й несолодкого печива, м’ясних, рибних і овочевих страв!

Не лякайтесь такому розмаїттю. «Рецепти Мумі-мами», навпаки, підійдуть тим, хто взагалі не готує й хоче спробувати себе в ролі шефа. Авторки, Туве Янссон і Самі Маліла, пропонують почати кулінарну подорож Долиною Мумі-тролів із найпростішого – заварити і присмачити чай. Коли ви навчитесь робити справжній Мумі-чай та визначитесь з улюбленими смаками, Мумі-мама допоможе вам підвищити свої кулінарні здібності.

4

Кораліна

#Ґейманоманія ніколи не закінчиться �� Книжки Ніла Ґеймана ідеально підходять до багатьох пунктів #YakabooBingoAutumn, тож якщо не знаєте, що почитати – ознайомтесь зі списком його творів. Так, навіть для завдання Книжка зі смачним рецептом у Ґеймана є відповідь. Хоча й повного рецепту в «Кораліні» нема, проте є одразу три варіанти приготування курки від батьків і інших батьків Кораліни.

Яких інших батьків? Тих, яких дівчинка Кораліна знайде за потаємними дверима нового будинку. Її власні мама й тато – трудоголіки, у котрих ніколи нема вдосталь часу на своє чадо. Інші ж батьки зовсім не такі. Вони готові приділяти безліч уваги Кораліні – довго гратись із нею, купувати все, що вона захоче, готувати їй смачну їжу. Здавалося б ідеальний світ, але щось тут не так. Починаючи з того, що в них ґудзикові очі й завершуючи останньою сторінкою.

Кораліна – історія про хоробрість

5

Празький цвинтар

Чудовий варіант для тих, хто хоче виконати завдання, почитати цікаву книжку, але нічого готувати не збирається – «Празький цвинтар» авторства професора Умберто Еко. Тут на фоні побутових дрібниць, рецептів, анекдотів та інших штрихів вимальовується хитромудра сюжетна лінія. У фокусі – «Протоколи засідань Всесвітнього союзу франкмасонів і сіонських мудреців», масонська змова в Празі XIX століття. Зрозуміло, тема серйозна, тож якщо ви не планували читати суміш із реальних історичних фактів і художнього вимислу – переходьте до наступного пункту.

Якщо ж ви оберете цю книжку, попереджаю одразу – вас здивує набір персонажів. Головний герой роману – Сімоніні, єдиний вигаданий герой. Усі інші персонажі існували в реальному житті! Уявляєте розмах та титанічну працю Умберто Еко?

6

Хроніка заводного птаха / Хроники Заводной Птицы

Досить незвична пропозиція – готуємо разом із Харукі Муракамі. Програма мінімум: чай, спагетті та гідна вечеря. Вам подобається творчість Муракамі? Тоді просто обирайте цю книжку. Не намагайтесь дізнатись, про що піде мова, бо складати враження про «Хроніку заводного птаха» по переказах, то пропаще діло. Не вірите? Зараз розповім.

Головний герой Тору Окада вирішує змінити життя на 180 градусів. Він звільняється з роботи, щоби займатися домашніми справами, поки його дружина працює. Аж раптом… У них зникає кіт. Усе не так просто, адже вслід за котиком зникає і дружина. Бідолаха Тору не знає, що йому робити, де їх шукати та на які кошти жити, адже в нього закінчуються гроші. Тут стається друга дивна подія – йому телефонує жінка, яка спочатку йому наснилася і… Думаю, десь на цьому моменті ви вирішили, що це якась маячня. Ні, просто варто читати Харукі Муракамі.

10 книжок з найбільш неочікуваними та оригінальними назвами

7

Ми, боги  / Мы, боги

Бернар Вербер пропонує читачам шоколадний пиріг і школу богів, де головний екзамен – гра в Бога. Пристебніться міцніше. Гра починається! Учні цієї школи разом зі своїми вчителями-богами (яких ми чудово знаємо) створюють і руйнують світи.

Не раджу обирати цю книжку для знайомства з автором. Якщо ви дуже хочете познайомитися із творчістю Вербера, то читайте все за хронологією, починаючи із самого початку або дилогії «Танатонавти».

8 книжкових всесвітів, у яких хочеться жити

8

Вафельне серце / Вафельное сердце

«Вафельне серце» – дебют молодої норвезької письменниці Марії Парр.Книжка отримала такі позитивні відгуки, що після її виходу у світ авторку навіть назвали «новою Астрід Ліндґрен». Так, це ще один квиток у дитинство (див. пункт 2. Манюня), тож будьте готові до безтурботних років, пригод і дурниць. Будьте готові поринути в дитинство – вам знову 9 років і у вас є найкращий у світі друг. Будьте готові до солодкої бабусиної випічки.

Як же приготувати Вафельне серце? Читайте і ви все дізнаєтесь. Ось тільки Вафельне серце – то не лише вафлі, які так швидко зникають із тарілок. Це дещо більше.

9

Ранкове сяйво / Утреннее сияние

Готуємо рулети з корицею та читаємо «Ранкове сяйво» Сари Джіо. Авторка не зраджує собі – у цьому романі вона теж розповідає про життя двох жінок. Пенні й Ади. Хто вже знайомий із творчість Джіо, той здогадався, що одній із них доведеться розгадати таємниці минулого іншої.

Сьогодення: 2008 рік. Ада Санторіні тікає від свої проблем на човнову вулиці в Сіетлі й орендує там будиночок. Раптом вона дізнається про минуле своєї тимчасової домівки. У 1958-му році в тому будинку разом із чоловіком жила дівчина Пенні. Якось вона зникла й виявляється назавжди, бо більше ніхто й ніколи нічого про неї не чув. Ада вирішує розгадати таємницю Пенні. От тільки як?

#ДвіДумки: Сара Джіо. Ожинова зима

10

Мері Поппінс на кухні / Мэри Поппинс на кухне

Знаєте, хто така Памела Ліндон Треверс? Це авторка серії книг про Мері Поппінс! Та якщо ви не знали відповідь, то обирайте будь-яку іншу книжку, але не цю. Справи Мері Поппінс на кухні будуть цікаві лише тим, хто з нею знайомий.

Книга для фанів – Треверс відкриває завісу й бац! ви можете готувати разом з улюбленою Мері Поппінс. Для тих, хто не хоче іншого виходу нема. Мама з татом поїхали, а кухарка місіс Брілл відпрошується з роботи саме на ці дні, отак купа дітлахів і Мері залишаються самі вдома. Тому пропонуємо й цей варіант батькам, які хочуть спробувати готувати разом із дітлахами. Ніхто не знає, що вийде, але буде весело й корисно.

Катерина Молочко



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери