Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

24.05.2017|23:39|Gazeta.ua.

Розуміє, що не може задовольнити молоду дружину. Дозволяє їй заводити коханців

— Моє серце стислося, подих перехопило, почали трястися руки, — каже 22-річна Любов Сапянова, консультант на стенді львівського "Видавництва Старого Лева".

Розповідає враження від книжки британця Генрі Марша "Історії про життя, смерть і нейрохірургію".

— Автор — чи не найталановитіший нейрохірург сучасності. Тісно пов´язаний з Україною. З 1990-х приїздить із майстер-класами для наших лікарів. З погляду британця — в Україні взагалі відсутня медицина. Вражають його розповіді про професію. Що відчуває перед тим, як сказати пацієнтові, що в нього рак мозку. Найбільше зачепила історія про дівчинку Таню з села Родатичі на Львівщині. Мала невиліковне онкозахворювання. Але Генрі Марш усе-таки забрав її до себе в Лондон. Боровся за життя української дитини до кінця. Її рідні прислали йому сумку свіжої свинини. Був здивований нашим менталітетом. Дівчинка не вижила. До того ж її батька вбили, коли повертався із заробітків у Польщі.

У Великій Британії вийшла нова книжка Генрі Марша. Восени побачить світ у нашому видавництві.

На чорній футболці Любові Сапянової напис: "Книги — це моя суперсила".

— Деякі читачі обізнані з нашими новинками більше, ніж я, — продовжує. — Розповідають, і це дуже допомагає в роботі. Бо не завжди встигаю перечитувати всі надходження.

До "Книжкового Арсеналу" у "Видавництві Старого Лева" вийшли 55 нових книжок.

— Гріх не порадити світовий бестселер француза Жоеля Діккера "Правда про справу Гаррі Квеберта". Роман майже на 700 сторінок. Розповідає про молодого письменника, який здобув визнання, славу. В нього починається криза натхнення. Не знає, що написати. А треба, аби не зійти з піку популярності. Звертається до літературного титана, свого наставника Гаррі Квеберта. Просить поділитися правилами написання класного роману. З цього місця книжка Діккера перетворюється на гостросюжетний детектив. Поступово привідкривається завіса — хто ж насправді цей Гаррі Квеберт.

Обожнюю "Далекі близькі" Володимира Єрмоленка. Автор — філософ за освітою, мав можливість навчатися у Франції. Написав 12 есеїв про Жан-Жака Руссо, Густава Флобера, Казанову, інших видатних осіб у літературі, мистецтві, філософії. Про їхнє життя, болі й радості — і водночас про сенси, що їх ці люди витворювали зі свого досвіду. Далекі класики раптом стають близькими — як друзі, як рідні.

У новому світлі відкрила Джакомо Казанову. Звикли сприймати його як легковажного пройдисвіта. Наче тільки і вмів, що морочити жінкам голови.

Насправді, був католицьким священиком, інтелектуалом. Мав єдину даму серця, вмів любити. Із Рима до Парижа мусив утекти через роман із племінницею Папи Римського. Знеславити Казанову — це було політичне замовлення.

Дуже добре розходиться "Коханець леді Чаттерлей". Чи не найскандальніший роман ХХ століття. Сама, пам´ятаю, у старших класах крадькома від мами витягала його з полиці. Тільки книжка була утричі тонша через цензуру. Дія відбувається в 1920-х. Англієць Девід Лоуренс описав подружжя, в якому чоловік після поранення на війні прикований до інвалідного візка. Розуміє, що не може задовольнити молоду дружину. Дозволяє їй заводити коханців. Умова одна — не вагітніти, бо всі зрозуміють, що дитина не його. Тут дуже багато відвертих сцен. Рекомендована читачам старше 18 років.

Це не порнографія. Скоріше еротика з філософськими роздумами. Леді Чаттерлей у величезних поневіряннях. Одного з коханців по-справжньому полюбила. Але має почуття вдячності й боргу перед законним чоловіком.

Консультант кладе в сумку на паскові 75 грн за роман "Подив і тремтіння" бельгійки Амелі Нотомб.

— Авторка змалку жила в багатьох країнах. Вона — донька дипломата. У книжці "Подив і тремтіння" розповідає про жінку із Західної Європи, яка приїздить працювати у японську корпорацію. Твір — про різницю менталітету. Про прірву між західним і східним світом.

Обслуговую покупців так, як хотіла б, щоб ­обслуговували мене. Передусім даю дружню пораду, яке чтиво придбати. Один чоловік за раз купив книжок на 1450 гривень.

Іван Столярчук



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери