Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

26.08.2016|17:40|espreso.tv

7 книжкових новинок, із якими приємніше чекати на осінь

Видавництво "Основи" готує до випуску найближчим часом чимало новинок, серед яких перевидання Нормана Дейвіса і небанальний путівник Львовом

Хоч видавництво не братиме участі у Міжнародному Форумі видавців у Львові, незабаром "Основи" також порадують гарними книжковими новинками. Пропонуємо деякі з них.

Awesome Lviv 

Нова книга із серії англомовних путівників Україною тепер розповість і про Львів. Цей довідник стане цікавим усім, кому бракувало знань про місто. Але автори пішли не простим шляхом висвітлення стандартних визначних місць та пам´яток, а дивляться на місто ширше і цікавіше.

Путівник, як і попередня книга серії, вийде англійською мовою і буде поділений на рубрики: культура, їжа, історія, природа, місця, спорт та технології. Кожен розворот міститиме цікаву інформацію про місце, людину або пам´ятку, а також фото.

"Друга стать". Сімона де Бовуар. 2 томи

Культова праця видатної французької письменниці Сімони де Бовуар "Друга стать" вважається відправною точкою фемінізму другої хвилі. У своєму філософському есе авторка осмислює жіночі проблеми з екзистенціалістських позицій.

Сімона де Бовуар підтримує думку свого партнера Жана-Поля Сартра про те, що існування передує сутності. Сімона де Бовуар розвиває цю ідею в контексті історичного пригноблення жінок, яких ще з дитинства привчають бути залежними й покірними. 

Особливо актуальною навіть через шість десятків років цю працю робить те, що ХХІ століття вимагає від "слабкої статі" нової ролі. Жінки працюють нарівні з чоловіками, при цьому залишаючись ідеальними господинями вдома. Це потребує неабиякої моральної та фізичної сили та не завжди враховує власні бажання жінки. Усвідомити своє справжнє єство, розглянувши історію жіночого питання, віднайти своє місце в світі допоможе ця книга.

"Зарубіжна література"

Це ще одна книга із серії перевидань праць Соломії Павличко. До неї увійшли дослідження "Філософська поезія американського романтизму" (про Емерсона, Вітмена і Дікінсон), "Байрон. Нарис життя і творчості" та "Лабіринти мислення. Інтелектуальний роман сучасної Великої Британії", у якій ідеться про Айріс Мердок, Вільяма Голдінга, Лоренса Дарела і Джона Фаулза. 

Соломія Павличко, відома найперше як діячка, що змінила традиційний підхід до розмов про українську культуру, постає у цій книжці також дослідницею англо-американського літературного простору. Утім, ці її твори важливі не лише для усвідомлення масштабу постаті авторки, але й як наукові праці, які не втратили актуальності й новизни попри плин часу.

"Дискурс модернізму в українській літературі". Соломія Павличко

Ще одна книга від авторки численних досліджень з теорії та історії літератури, критика і перекладачки творів знаних в усьому світі англійських та англомовних авторів. 

У книзі аналізується дискурс українського модернізму від 1898 року до 70-х років нашого століття. Авторка проводить аналіз на прикладі художньої та критичної творчості Лесі Українки, Ольги Кобилянської, Гната Хоткевича, Михайла Яцкова, представників "Молодої Музи" та "Української хати", письменників 20-х років, найбільш репрезентативних постатей еміграційної літератури 40-х років, а також Нью-йоркської групи.

Книжка розглядає конфлікт між модернізмом і народництвом упродовж усієї історії української літератури XX століття.

"Європа. Історія". Норман Дейвіс

Книга британського історика, яка стала бестселером, цієї осені вийде у доповненому перевиданні з новою обкладинкою. 

Книга розкриває таємниці народів Старого світу і розповідає про дивацтва монархів. 

Норман Дейвіс відкидає імперський підхід до історії та вивчає не лише найбільші імперії, а й усі європейські держави. Особливу увагу приділяє Україні. Дейвіс наголошує на різниці між українським та російським народами, розвінчує міф про спільне коріння, наводить приклади ментальної відмінності.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери